Vitezovi neba - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Vitezovi neba

Vitezovi neba

Les Chevaliers du ciel (2005.)

Pathe / Blitz film i video

102' akcija, spektakl

Režija:           Gerard Pires

Uloge: Benoît Magimel, Clovis Cornillac, Géraldine Pailhas, Philippe Torreton, Rey Reyes, Alice Taglioni, Jean-Baptiste Puech, Christophe Reymond, Omar Berdouni

Scenario:        Gilles Malençon

Producent/i:   Eric Altmeyer, Nicolas Altmeyer

Zemlja:          Francuska

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Vitezovi neba

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.50
2
0.00

Francuski 'Top Gun' – zabava s više realizma, ali manje efekata.

Francuski film o pilotima reklamira se kao 'francuski Top Gun'. Svatko tko je bio mlad osamdesetih godina prošlog tisućljeća sjeća se tog filma: mladi Tom Cruise, kul mjuza s pjesmama tipa 'Take My Breath Away' i spektakularni letački prizori zbog kojih su ovaj film zvali i 'najskupljom reklamom američkog ratnog zrakoplovstva'. Ovaj film ipak je drukčiji i to se vidi već i po zapletu koji je prekompliciran za tipičnu tinejdžersku publiku.

Film počinje na aeronautičkoj izložbi na kojoj za vrijeme pokaznog leta nestaje najnoviji model francuskog lovca, Miragea 2000. Dva iskusna pilota, Antoine Marchelli (Benoît Magimel) i Sebastien Vallois (Clovis Cornillac) poslani su da ga nađu, što uskoro i naprave. Dobivaju naredbu da prekinu operaciju, ali dolazi do incidenta i Marchelli ruši avion. Uskoro će saznati da je to bila vježba koja je krenula krivim putem, a posljedica je mrtav pilot i otpuštanje Marchellija iz službe. U slučaj se umiješa predstavnica francuske vlade, obavještajci, trgovci oružjem, teroristi...

Glavni likovi filma rađeni su prema stripu 'Tanguy et Laverdure' Jean-Michela Charliera i Alberta Uderza prema kojem je snimana i televizijska serija 'Nebeski vitezovi', ali film je daleko od toga da se nazove stripovskim. Upravo suprotno, glavna karakteristika je trud redatelja Gerarda Piresa ('Taxi') oko realističnog izgleda filma. Piret je veliki zaljubljenik u letenje i osobno vozi sve vrste aviona i helikoptera te se osobito trudio snimiti film bez računalnih efekata odnosno uz stvarne letove Miragea. Pri tome je dobio pomoć francuskog ministarstva obrane i ratnog zrakoplovstva, a odlično je surađivao i s glumcima koji su prolazili kroz ono što prolaze i pravi piloti.

Većina glumaca nije glumila u akcijskim filmovima ali su bili spremni za nove izazove. Za razliku od holivudske produkcije, glavni glumci nisu ljepuškasti tinejdžeri već zreli glumci normalnog izgleda a specifičnost filma je i važnost ženskih likova. Usprkos zamršenom zapletu i političkoj pozadini, film je ipak koncipiran kao dobra zabava sa spektakularnim scenama letenja.

s.p.