Dama i skitnica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dama i skitnica

Dama i skitnica

Lady and the Tramp (1955.)

Walt Disney Productions / Continental film

75' animirani, drama, obiteljski

Režija:           Hamilton Luske, Clyde Geronimi, Wilfred Jackson

Scenario:        Ward Greene, Erdman Penner, Joe Rinaldi, Ralph Wright, Don DaGradi

Producent/i:   Walt Disney, Erdman Penner

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb

Dama i skitnica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.42
12
0.00

Disneyev klasik o uličnom psu i psećoj dami iz visokog društva ukazuje nam da ljubav prevladava klasne razlike čak i kod životinja.

Nećemo biti odveć pametni ustvrdimo li da su pedesete zlatno doba Disneya, rukom crtane animacije, pa ukoliko hoćete i jedno od najljepših desetljeća za život u prošlom stoljeću, no to je već za neku drugu temu. Cilj nam je barem malo vam dočarati razdoblje u kojem je rođen jedan od Disneyevih najpoznatijh i, nadamo se da ćete se složiti, jedan od najboljih obiteljskih animiranih filmova.

Priča je krajnje jednostavna. Dama je koker španijelka iz viskog društva naviknuta na glamurozan život na visokoj nozi, no sudbina će ju dovesti u sasvim joj nepoznato životno okruženje, na ulicu. Tamo upoznaje psa lutalicu, mješanca koji ju između ostaloga spašava od ne baš prijateljski raspoloženih pasa, te ona odlučuje neko vrijeme putovati s njim. Malo po malo rađa se romansa između simpatičnih životinja. Film je prepun nezaboravnih scena poput igre sa mesnom okruglicom, te izjavljivanja ljubavi za večerom pod punim mjesecom. Animacija je za ono, ali i današnje vrijeme zaista vrhunska, posebice uzmemo li u obzir da je svaki detalj crtan rukom bez gotovo ikakve upotrebe tehnologije. U svakom slučaju ukoliko se želite podsjetiti kako se to nekad radilo ovo je, uz još neke pripadnike zlatnog razdoblja Disneya, ponajbolji primjer.

Uz poboljšanu sliku i zvuk, na DVD izdanju možete pogledati mnoštvo materijala, nikada prije viđene izbrisane scene, novootkriveni koncept priče, orginalni storyboard iz 1943. te nekoliko interaktivnih igara za djecu i još mnoštvo drugih i interesantnih stvarčica.

Izrada koncepta za film 'Dama i Skitnica' je započela još davne 1936. godine, stavljen je na čekanje sve do 1940. da bi konačno bio premijerno prikazan 1955. godine. Prema nekim izjavama bilo je uobičajeno za Walt Disneya da započne neki projekt, pa ga onda stopira, jer je to bio dio njegovog kreativnog procesa. On je želio da sve bude savršeno pod svaku cijenu, pa makar to značilo da će se  film raditi i 10 godina, kao što je to na kraju i bio slučaj sa ovim. Tome u prilog ide i činjenica da Animation Research Library (ARL) čuva preko 60 milijuna komada crteža animacije koje je sam Disney nacrtao, a dostupni su samo zaposlenicima Disney Studija. ARL je pokušao sačuvati i sav art work te sva istraživanja iz skoro svih Disneyevih filmova, no neki od ranijih radova su nestali jer su ih animatori i crtaći ih uzeli svojim kućama ili bi ih bacili.

'Dama i Skitnica' je bio prvi Disneyev animirani film sniman u cinemascopu, tako da su zvuk i widescreen prezentacija filma pridonijeli realnom pristupu pričanja priče te joj dali najprirodniju perspektivu. Bilo je to savršeno spajanje vrhunca tehnologije, slike, muzike i pjesama , sve u službi likova i priče, jedne od najvećih ljubavnih priča ikada ispričanih.

Film je sinkroniziran na hrvatski.

i.k.