Syriana - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Syriana

Syriana

Syriana (2005.)

Warner Bros.Pictures / ISSA film i video

126' drama, triler

Režija:           Stephen Gaghan

Uloge: George Clooney, Matt Damon, Christopher Plummer, Chris Cooper, Jeffrey Wright, Amanda Peet, William Hurt, Alexander Siddig, Akbar Kurtha

Scenario:        Stephen Gaghan, prema knjizi Roberta Baera

Producent/i:   Jennifer Fox, Michael Nozik, Georgia Kacandes, Steven Soderbergh

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site i trailer
imdb

Syriana

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.52
25
0.00

'Traffic' o naftnoj industriji ili zašto je benzin skup, Bliski istok stalno u ratu, a 'no blood for oil' samo pusti slogan.

Mala američka kompanija Killen koju vodi Jimmy Pope (Chris Cooper) dobila je unosan naftaški ugovor u Kazahstanu zbog čega se velika tvrtka Connex želi ujediniti s Killenom. Spajanje Connexa i Killena i eventualnu korupciju pri dobivanju posla istražuje Ministarstvo pravde koje treba i pomoć odvjetnika Bennetta Holidaya (Jeffrey Wright), koji radi i za Deana Whitinga (Christopher Plummer), odvjetnika koji iza kulisa obavlja političke intrige.

U neimenovanom arapskom emiratu princ Nasir (Alexander Siddig) spreman je prodavati prirodni plin najboljem ponuđaču tj. Kinezima, ali to nije u interesu mnogih, pa tako ni njegovom mlađom bratu Meshalu (Akbar Kurtha), ambicioznom princu kojem se nudi pristup do vlasti pod uvjetom da sluša proameričku stranu. Nasir ima reformatorske planove, a u tome ga savjetuje i Bryan Woodman (Matt Damon), ekspert za energetiku kojeg je osobna tragedija udaljila od supruge (Amanda Peet), ali i uputila na suradnju s Nasirom.

Robert Barnes (George Clooney) je iskusni veteran CIA-e koji dobiva zadatak ukloniti Nasira, ali će i on biti upleten u dvostruku igru pa će mu zagonetni Stan (William Hurt) pomagati da razotkrije neke tajne. Istovremeno pratimo i sudbinu pakistanskih radnika u naftnoj industriji koji ostaju bez posla i pred deportacijom su te padaju pod utjecaj islamskog fundamentalizma.

Ako vam priča zvuči komplicirano, tako je očito i zamišljeno. Netko je nazvao ovaj film 'hyperlink filmom' aludirajući na karaktere i priče isprepletene na bezbroj mjesta, a kada ih gledatelj pokušava razjasniti nailazi samo na nove 'linkove'. Ništa čudno, scenarist i režiser ovog filma je Stephen Gaghan, scenarist 'Traffica' u kojem je Soderbergh na isti način razotkrivao trgovinu droge sa svih aspekata. Sada je Soderbergh samo izvršni producent, a Gaghan režira ovu priču o naftnoj industriji na taj način da i trgovina drogom ispada manje zlokobnom. I sam Gaghan je  izjavio da smatra naftu najvećom drogom Amerike, aludirajući na ovisnost o nafti zbog koje se gubi svi moralni obziri.

Kao i u 'Trafficu', možeš samo malo zagrebati po naličju naftne industrije i pogledati u svijet korupcije, ali ga nikako ne možeš u cijelosti sagledati, a kamoli nadvladati. Kad bi gledatelji znao sve informacije imao bi osjećaj moći da bar može razotkriti što se dešava u svijetu a ovaj film, poput klasičnih političkih trilera, postavlja neke zagonetke pred gledatelja da ga zaintrigira i probudi malo zdrave paranoje.

U priči o ljudima iz sjene valja reći i nešto o onome tko je stajao iza ovog filma. To je George Clooney, koji je još jednom dokazao da je trenutačno najpoznatiji angažirani autor u Hollywoodu. Nakon što je igrao u satiri o ratu u Iraku 'Tri kralja', te režirao i glumio u 'Ispovijedima opasnog uma' gdje razotkriva navodnog ubojicu  CIA-e, nedavno je napisao i režirao antimakartistički 'Laku noć. I sretno'. Priznao je da ga jako zanima politika, baš kao i njegove roditelje te da puno čita i snima filmove baš zbog priče, a ne zbog novca.

Nakon što je pročitao memoare terenskog operativca CIA-e Roberta Baera, ponudio ih je Stephenu Gaghanu koji ih je zatim slobodno obradio i napisao kompleksan scenarij, a zatim i režirao film u produkciji Second Eighta, kompanije Clooneya i Soderbergha. Za svoju ulogu agenta CIA-e, Clooney je dobio Oscara u kategoriji sporednog glumca. Za snimanja scene mučenja Clooney nezgodno ozlijedio kralježnicu za što je vjerojatno bilo odgovoran i dio kilograma koji je morao nabaciti, tako da Clooney kasnije i nije smatrao taj potez debljanja mudrom idejom. Manje opasna priprema za ulogu bila je učenje arapskog i farsi jezika, koje Clooney i govori na par mjesta u filmu. Trud se i isplatio jer je osim pohvala kritičara, 'Syriana' postigla i solidnu gledanost mada je zahtjevan tip filma.

s.p.