Zakletva - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Zakletva

Zakletva

Wu Ji (The Promise) (2005.)

Blitz film i video

102' fantastika, romansa, spektakl

Režija:           Kaige Chen

Uloge: Dong-Kun Jang, Hiroyuki Sanada, Cecilia Cheung, Nicholas Tse, Ye Liu, Hong Chen, Cheng Qian

Scenario:        Kaige Chen

Producent/i:   Hong Chen, Sanping Han, Dong-ju Kim, Ernst Etchie Stroh

Zemlja:          Kina, Hong Kong, Japan, Južna Koreja

Linkovi: službeni site
imdb

Zakletva

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.40
15
0.00

Spektakl! Akcijski! Romantični! Bajkoviti! U boji! Nije američki, na redu je Kina, Hong Kong, Južna Koreja i Japan Inc!!!

Gladnoj djevojčici na bojištu dječak nudi hranu u zamjenu za obećanje kako će postati njegova robinja. Djevojčica pristaje, a potom bježi od njega s hranom, kršeći zakletvu. Susreće ju Boginja koja joj obećaje ljepotu i obožavanje svakog muškarca, ali uz strašan uvjet - nikad neće doživjeti sretnu ljubav. Djevojčica pristaje i uskoro je vidimo kao odraslu Princezu i kraljevu konkubinu koju želi i okrutni Vojvoda od Sjevera. Spašava ju nadljudski brz Kunlun, rob velikog Generala, koji brani Kralja od Vojvode. Kunlun greškom ubija Kralja, za što je okrivljen General. Uskoro će svi muškarci biti začarani Princezinom ljepotom, ali i uvučeni u njeno prokletstvo...  

Istočnjački spektakli su opet u modi, jer da nisu tako uspješni ne bi ni došli u hrvatska kina. Osim velikog hita 'Tigra i zmaja' Anga Leeja, azijske spektakle naročito je popularizirao Zhang Yimou s 'Herojem' i 'Kućom letećih bodeža'. Na valu tih velikih uspjeha, režiser Chen Kaige ('Zbogom, moja konkubino') skupio je za 'Zakletvu' rekordnih 35 milijuna dolara i okupio najveće azijske kinematografije: uz matičnu Kinu i (sada kineski) Hong Kong, još i Japan i Južnu Koreju. Velike ženske zvijezde su na privremenom radu u Americi (vidi 'Sjećanja jedne gejše') ali tu su Hongkožani Cecilia Cheung ('Kung fu nogomet') i Nicholas Tse ('Enter the Phoenix'), Južnokorejac Dong-Kun Jang ('Izgubljeno bratstvo') te Japanac Hiroyuki Sanada ('Posljednji samuraj').

Iako ga ljubitelji žanra smatraju slabijim od spomenutih Yimouvih klasika, Kaigeova 'Zakletva' je postigla veliki uspjeh u Kini, a nominiran je i za Zlatni globus kao najbolji strani film. Kritike se uglavnom odnose na slabije CGI efekte, pa tako superbrzo trčanje junaka podsjeća na parodiju 'Kung Fu Frke'. Kinezi su kritizirali i iskvareni kineski stranih glumaca, ali to naša publika u teško da će primijetiti. Usprkos najavama da ćemo gledati originalnu dvosatnu verziju, u nas igra verzija od 100 minuta, koja se distribuira i po svijetu, a Variety se kune da nema značajnije razlike, osim što je kraća verzija jednostavno - sažetija.

Snimatelj Peter Pau i scenograf Tim Yip radili su na 'Tigru i zmaju', a uređivali su vizualni izgled i ovog filma koji je ujedno najdojmljiviji element ove raskošne bajke. Neki to pripisuju i tome da je američka tvrtka Technicolor (zaslužna za klasični proces izrade filma u boji) zatvorena u Americi i prebačena u Kinu, gdje se njena tehnologija primjenjuje u kineskim spektaklima, tako da se samo slijepi i daltonisti neće diviti predivnoj fotografiji 'Zakletve'.

s.p.