Galipolje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Galipolje

Galipolje

Gallipoli (1981.)

Paramount Pictures / VTI

110' avantura, drama, ratni

Režija:           Peter Weir

Uloge: Mel Gibson, Mark Lee, Robert Grubb, Bill Kerr, Harold Hopkins, Charles Lathalu Yunipingli

Scenario:        Peter Weir, David Williamson

Producent/i:   Francis O'Brien

Zemlja:          Australija

Linkovi: imdb

Galipolje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.18
11
0.00

Dvojica mladih australskih sprintera različitih pozadina uključuju se u rat 1915. godine. Put će ih dovesti sve do Galipolja, mjesta povijesne bitke.

Značenje tzv. ANZAC snaga, koje su činili udružene trupe Australije i Novog Zelanda, za te je zemlje zaista veliko. Riječ je o združenim vojskama koje su sudjelovale u velikoj bitci na Galipolju, koja nije imala veliko značenje za ishod Prvog svjetskog rata, no svaki će se Australac s ponosom prisjetiti te bitke koja je odnijela veliki broj života. U naslovnim ulogama gledamo prva imena ondašnje australske kinematografije, Petera Weira i Mela Gibsona.

Pratimo Archyja (Mark Lee) i Franka (Mel Gibson), dvojicu nadarenih sprintera koji osim urođene brzine nemaju mnogo zajedničkih točaka. Archy je radišan čovjek, veliki patriota i optimist koji uvijek gleda na svijetlu stranu života. Frank je pak cinik, pomalo sebičan osobenjak, koji se baš ne može pohvaliti nacionalnim osjećajima. Vrijeme provodi kockajući se u čemu nije ni približno dobar kao u trčanju te je često bez novca.

Archy i Frank će se upoznati i sučeliti na utrci u kojoj prvi odnosi pobjedu, a uz to stječe i veliko poštovanje svog rivala. Archy se žarko želi uključiti u rat, no u tome ga sprječavaju godine. Frank mu pomaže te se i sam priključuje vojsci.

i.k.