Cool Hand Luke - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Cool Hand Luke

Cool Hand Luke

Cool Hand Luke (1967.)

Warner Bros. / ISSA film i video

126' drama

Režija:           Stuart Rosenberg

Uloge: Paul L. Newman, George Kennedy, J. D. Cannon, Lou Antonio, Robert Drivas

Scenario:        Donn Pearce, Frank Pierson

Producent/i:   Gordon Carroll, Carter DeHaven Jr

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Cool Hand Luke

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.70
10
0.00

Zatvorski klasik sa Paulom Newmanom u ulozi antiheroja buntovnika kojeg je nemoguće slomiti.

Dok Newmanov lik Lucas Jackson bezciljno luta ulicama uništavajući javnu imovinu pod utjecajem alkohola, tražimo razlog njegovom stanju (iako bi alkohol mogao biti dovoljan). Ipak, kasnije saznajemo da je Lucas ratni veteran koji probleme iz prošlosti rješava zagledavajući se u čašicu ili bolje rečeno bocu.

Takvo će ga ponašanje ubrzo koštati slobode, što starom buntovniku ne predstavlja veliki šok. Osuđen je na dvije godine rehabilitacije u malenom zatvoru kojim upravlja strogi upravitelj i njegovi nemilosrdni čuvari. Vlast unutar rešetaka drži pak banda na čelu sa Draglineom (George Kennedy), koji Lucasa upoznaje sa hijerarhijskom ljestvicom. Uvidjevši da ga ovaj ne ferma ni pet posto Dragline izaziva Lucas na boksački meč. U igri je i kladionica.

Osnovni motiv filma je buntovništvo kojeg u Newmanovom liku ne nedostaje. Prkos nadređenima na svakom koraku, nekoliko uzastopnih bjegova usprkos lancima i čuvarima, ukazuju na Lucasovu snalažljivost i upornost koja mu je, uz naravno sukob sa Draglineom, osigurala respekt kod zatvorenika.

Film je snimljen prema istoimenoj noveli Donna Pearcea koja govori o jednom pripadniku južnjačke bande. Sam Pearce bio je pripadnik bande o kojoj piše.

i.k.