Munchen - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Munchen

Munchen

Munich (2005.)

DreamWorks SKG, Universal Pictures

164' drama, triler, ratni

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Eric Bana, Daniel Craig, Geoffrey Rush, Mathieu Kassovitz, Ciarán Hinds, Hanns Zichler, Ayelet Zorer, Gila Almagor, Michael Lonsdale, Mathieu Amalric, Moritz Bleibtreu, Valeria Bruni - Tedeschi

Scenario:        Tonya Kusher, Eric Roth

Producent/i:   Kathleen Kennedy, Barry Mendel, Steven Spielberg, Colin Wilson

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Munchen

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.88
75
0.00

Spielberg je opet odigrao na 'sigurno' i uhvatio se vruće teme. Doduše, u potrazi za terorizmom odlutao je u Njemačku i to u 1972.

Najdublji holivudski džep ponovno gađa srca i mozgove Amera 'u sridu' s povijesno utemeljenom pričom o, pogađate, terorizmu i popratnim pojavama.

U rujnu 1972. nevjerojatni teroristički napad odigrao se pred očima 900 milijuna TV gledatelja širom svijeta. U Munchenu je trajao drugi tjedan ljetnih Olimpijskih igara koje su se još nazivale i 'Olimpijada mira i sreće'. Baš kad su plivač Mark Spitz i gimnastičarka Olga Korbut trebali salutirati razgaljenoj publici, odjednom, bez ikakva upozorenja, ekstremistička palestinska skupina poznata kao 'Black September' okupirala je Olimpijsko selo ubivši dva člana izraelskog olimpijskog tima i zarobivši još devet. Tragični nastavak terorističke invazije odigravao se gotovo 21 sat pred užasnutim očima svjetske publike.

Spielbergov je triler svojevrsni 'after' tih nemilih događaja koji vodi gledatelja u zbivanja poslije samog napada. U centru priče je mladi izraelski patriot i obavještajac Avner (Eric Bana). Mladom agentu prilazi pripadnik Mossada Ephraim (Geoffrey Rush) i nudi mu sudjelovanje u nevjerojatnoj misiji zbog koje je isti  prisiljen napustiti trudnu ženu, promijeniti identitet, a sve ne bi li uhvatio i ubio jedanaestoricu optuženih za masakr u Munchenu. Ubrzo, Avner se u timu koji čine četvorica regruta nameće kao vođa. Steve (Daniel Craig),  Hans (Hanns Zischler), Robert (Mathieu Kassovitz) i Carl (Ciaran Hinds)  'čiste' područje putujući od Geneve do Frankfurta, Rima, Pariza, Cipra, Londona i Bejruta ubijajući jednog po jednog člana minhenske terorističke skupine.

Scenarij za 'Munich' izišao je iz pera dobitnika Pulitzera Tonya Kushera ('Angels in America') i Erica Rotha ('Forrest Gump', 'The Insider') prema knjizi Georgea Jonasa 'Vengeance'.
Kritičari su doslovno 'otkinuli' na film nazvavši ga Spielbergovim najhrabrijim i najmanje komercijalnim filmom u kojem je holivudski mastermind konačno pokazao svoje najhumanije lice. Ipak, tu su i pokude. Jedna dolazi od Jeffreya Andersona iz Combustible Celluloida, a tiče se brzinskog i neuvjerljivog završetka filma, Spielbijeve vječne boljke.