Gušteri - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gušteri

Gušteri

Jarhead (2005.)

Universal / Continental film

123` drama, ratni

Režija:           Sam Mendes

Uloge: Jake Gyllenhaal, Scott MacDonald, Lo Ming, Kevin Foster, Peter Sarsgaard, Damion Poitier, Riad Galayini, Craig Coyne, Katherine Randolph, Rini Bell

Scenario:        William Broyles Jr.

Producent/i:   Lucy Fisher, Douglas Wick

Zemlja:          SAD

Linkovi:

službeni site
trailer
imdb

Gušteri

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.62
42
0.00

Semper fi? A, da, da semper fi i tebi sinko. Nakon ovog filma Ameri će radije raditi u Mc Donaldsu nego ići u Marince.

Ili, kako je proslavljeni Sam Mendes napravio cool film o jednoj totalno ne-cool pojavi.

Ljeto je 1990. i dvadesetogodišnji Anthony Swofford, pripadnik treće generacije američkih ratnika odlazi u Zaljevski rat, u pustinju Saudijske Arabije. Mali, štono bi se reklo 'has a thing for guns' i s veseljem se odaziva pozivu u rat (posebno su upečatljive scene s početka filma u kojima Anthony, kojeg u filmu glumi sjajni Jake Gyllenhaal mazi svoj snajper.

Da se redatelj Sam Mendes 'kači' na onu tradiciju malo pametnijih ratnih filmova (Coppolin 'Apocalypse Now' iz 1979. ili Kubrickov 'Full Metall Jacket' iz 1987.) vidljivo je već iz prvih nekoliko kadrova u kojima u jednom trenutku vidimo protagonista kako čita Camusa, a već u drugom se valja u blatu i nišani u metu.

Pratimo Swoffa i njegovu nimalo naivnu ekipu u marinskom korpusu američke vojske kako besciljno lutaju pustinjom sumanuto tražeći i iščekujući bilo kakvo zbivanje koje bi im dokazalo da su stvarno marinci, no takvih zbivanja baš i nema. U međuvremenu, vojnici spremno poziraju pred novinarima (tu Mendes pomalo liči na Chomskog: Zaljevski rat su izmislili mediji?), igraju se loptom u pijesku obučeni u zaštitna odijela na +40, organiziraju žestoke partije na kojima izvijaju svoja gola mišićava tijela uz zvuke Public Enemya i Naughty by Nature.

Zanimljiv soundtrack, koji je složio Thomas Newman (ali onaj Wagner u Apokalipsi je i dalje no1 ratni melos) možete pročekirati ovdje. Dakako, zlobnici će primijetiti izrazito jak gej podtekst u scenama tulumarenja, jer su odlični glumci (Peter Sarsgaard kao Swoofov prijatelj Troy, Jamie Foxx kao desetnik Sykes...) stvarno jako kresali tijela pripremajući se za Jarhead, a ni uzajamna dodirivanja im nisu mrska).

No, ne bi Sam bio Mendes ('American Beauty' 1999, 'Road to Perdition' 2002.) da nije zagrebao malo dublje. Likovi se polako psihički raspadaju i gube u zrncima pijeska iz pustinje (fenomenalni polagani kadar u kojem Swoff konta da se nalazi u ratu i piški u gaće).

Film je nastao prema knjizi 'pravog' Anthonya Swofforda, koji je ratna iskustva u Zaljevu sam proživio i sve uobličio u knjigu 'Jarhead', koja je u Americi 2003., kada je izdana, bila pravi bestseller (devet tjedana na listi The New York Timesa), a opisuje viđenja jedne testosteronima nabijene mašine za ubijanje koja nikad nikog nije ubila.

I stvarno, kako se film bliži kraju, jasno nam je da pucačine neće biti, da je većina neprijateljske vojske već odavno karbonizirana, dok se naši junaci kupaju u naftnoj kiši. Kad na kraju filma olinjali vijetnamski veteran upada u autobus potpuno depresivnih marinaca koji, vraćajući se kući, besciljno gledaju kroz prozor i pozdravlja ih sa semper fi, na što nitko ne odvraća, izgleda kako je Mendes stvarno uspio rat prikazati kao slučajni sklop nesretnih okolnosti.