Wall Street - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Wall Street

Wall Street

Wall Street (1987.)

20th Century Fox / Blitz film i video

126' krimi, drama

Režija:           Oliver Stone, Gordon Lonsdale

Uloge: Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah, Martin Sheen, Sean Young

Scenario:        Oliver Stone, Stanley Weiser

Producent/i:   Edward R. Pressman, A. Kitman Ho, Michael Flynn

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Wall Street

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.78
9
0.00

Oliver Stone se obrušio na pohlepne osamdesete snimivši film koji je Michaelu Douglasu donio Oscara.

Kao što ste već mogli zaključiti mjesto radnje je New York, točnije poslovno carstvo grada koji nikada ne spava. Tamo svoje mjesto pod suncem (čitaj: što više novca, što prije) traži mladi burzovni mešetar, ambiciozni Bud Fox (Charlie Sheen). Njegov uzor je karizmatični Gordon Gekko (Michael Douglas), legenda Wall Streeta, majstor čija specijalnost je preuzimanje velikih tvrtki.

Iako mu u početku ide na živce Gekko uzima mladog Buda pod svoje okrilje te ga uči tajnama zanata nešto drugačijim metodama. Početak je to strelovitog uspjeha mladića koji u vrlo kratkom roku kupuje stan, a uspjeva privući pozornost dizajnerice Darien (Darryl Hannah) s kojom započinje romansu.

Sve što je lijepo zaista kratko traje. To će na svojoj koži osjetiti i Bud kada ga mentor uvede u svijet industrijske špijunaže i okrene protiv vlastite obitelji. Gekko traži od Buda da skrene s one strane zakona te da radi protiv vlastitog oca (Martin Sheen) i ugrozi živote obitelji i bliskih prijatelja.

'Greed is Good.' - riječi su Ivana Boeskog koje Douglasov lik ponavlja u filmu. Boesky je bio biznismen koji je žario i palio osamdesetih godina, obogatio se na brzinu, da bi potom usljedio veliki krah.

U 'Wall Streetu' imamo klasičan odnos mentor - učenik u kojem Douglas izvrsno portretira bezkrupuloznog biznismena koji će učiniti sve kako bi postao još bogatiji. Iako je njegov lik vrlo predvidiv, stereotipan mačo tip Douglas mu uspjeva udahnuti osobnosti, a nisu na odmet ni legendarni onelineri poput "Lunch is for wimps" ili "If you need a friend, get a dog."

i.k.