Ana Karenjina (1933.) - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Ana Karenjina (1933.)

Ana Karenjina (1933.)

Anna Karenina (1933.)

MGM / ISSA film i video

95' drama

Režija:           Clarence Brown

Uloge: Greta Garbo, Fredric March, Maureen O'Sullivan, Freddie Bartholomew, May Robson

Scenario:        Clemence Dane, S.N. Behrman, Leo Tolstoy, Salka Viertel

Producent/i:   David O. Selznick

Zemlja:          SAD

Linkovi:

imdb

Ana Karenjina (1933.)

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Prva visokobudžetna ekranizacija klasika Lava Nikolajeviča Tolstoja jedno je od najupečatljivijih ostvarenja u karijeri Grete Garbo.

Roman Ana Karenjina Nikolajeviča Tolstoja standardna je lektira već jako, jako duga stoga nećemo razglabati o njegovom značenju. Umjesto toga istaknut ćemo kako je samo šest godina prije ovog filma Greta Garbo nastupila u nijemom filmu 'Love', još jednoj ekranizaciji Tolstojeve priče. Kako je vrijeme nijemog filma prošlo, došlo je vrijeme za još jedan update.

Grata Garbo je, naravno, Ana Karenjina, žena iz viskog društva udana za Karenjina (Basil Ratbone) s kojim ima sina. Predana žena i majka na jednom putovanju kući iz St. Petersburga u vlaku upoznaje gospodina Vronskyja (Frederic March), vojno lice koje ju ne ostavlja ravnodušnom. Ljubavna napetost između njih vidljiva je već u prvoj sceni koju djele, no Anna upozorava Vronskyja na svoj status žene i majke. Ipak, pristaje naći se s njime nasamo.

Nedugo zatim sa mužem posjećuje kroket utakmicu na kojoj nastupa Vronsky. Nakon što padne sa konja Anna je zaprepaštena što njezinog supruga prisiljava na ultimatum. Ukoliko se ne prestane viđati s njim prijeti joj da više nikada neće kročiti u njihov dom niti vidjeti sina za kojeg je jako vezana.

i.k.