Mata Hari - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mata Hari

Mata Hari

Mata Hari (1931.)

MGM / ISSA film i video

89' drama, romansa

Režija:           George Fitzmaurice

Uloge: Greta Garbo, Ramon Novarro, Lionel Barrymore, Lewis Stone, Karen Morely

Scenario:        Benjamin Glazer, Leo Birinsky

Producent/i:   Irving Thalberg

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Mata Hari

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.00
1
0.00

Enigmatična Greta Garbo je Njemačka tajna agentica za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Greta Garbo je do 1931. godine, kada je ovaj film izašao, već bila etablirano ime u svijetu filma iako će njezini najveći uspjesi tek usljediti. Bilo je to razdoblje velike tranzicije, doba kada se film po prvi puta oglasio. Riječ je naravno o pojavi zvuka koja se dogodila krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Uzevši u obzir da je Garbo Šveđanka s izraženim naglaskom možemo razumjeti veliku zabrinutost producenata koji su se bojali da upravo glavna glumica ne uništi film. Njihovi su se strahovi ipak pokazali neopravdanima, barem što se tiče Garbinog vokalnog izričaja, no problem se pojavio u ostatku glumačke ekipe nenaviknute na nove uvjete. Roman Navarro i Lionel Barrymore su primjerice pretjerivali s facijalnim izražajima odnosno gestama karakterističnima za nijemi film gdje je to jedini način izričaja.

Iako to možemo uzeti za zlo, riječ je nedvojbeno o djelu filmske povijesti koje je Garbo veliki dio. Ovdje je gledamo u ulozi glasovite njemačke špijunke/plesačice u Parizu za vrijeme Prvog svjetskog rata. Riječ je o klasičnom špijunskom filmu stare škole u kojem joj se pridružuje Lewis Stone kao majstor špijunaže, Lionel Barrymore kao ruski general koji pada na Mata Harinu ljepotu i Roman Novarro kao seksepilni avijatičar u borbi za srce karizmatične agentice.

i.k.