Moje pjesme, moji snovi - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Moje pjesme, moji snovi

Moje pjesme, moji snovi

The Sound of Music (1965.)

20th Century Fox / Continental film

174' drama, glazbeni, biografski

Režija:           Robert Wise

Uloge: Julie Andrews, Christopher Plummer, Eleanor Parker, Richard Haydn, Peggy Wood

Scenario:        Ernest Lehman

Producent/i:   Robert Wise, Saul Chaplin, Boris Leven

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Moje pjesme, moji snovi

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.71
17
0.00

Trademark scena u kojoj se Julija Andrews vrti u krug u idiličnom planinskom okruženju plešući u ritmu glazbe najbolje opisuje ovaj klasik.

Jedan od najpoznatijih filmskih kritičara šezdesetih godina dobio je otkaz zato što se usudio napisati lošu kritiku ovom filmu. Navodno je u tome imala prste glavna zvijezda Julija Andrews no bez obzira na to tako nešto više nikome nije palo na pamet. Šalu na stranu, zaista ne vidimo razloga zašto bi netko popljuvao film koji slavi glazbu, život, ljubav i pruža nam gotovo 180 minuta kvalitetne zabave.

Bogati austrijanac Georg von Trapp (Christopher Plummer) je nakon smrti supruge ostao sam sa sedmero djece. Bivše vojno lice odgaja mališane u strogom, militarističkom duhu i čvrstoj disciplini uskraćujući im zabavu i užitke u kojima uživaju njihovi vršnjaci. Ipak, nije u stanju sam obavljati nadasve zahtjevan posao te pomoć traži u samostanu u Salzburgu. Od tamo mu sa velikim zadovoljstvom na ispomoć šalju mladu Mariju (Julie Andrews), opaticu slobodnog duha koja se teško prilagođava strogom režimu života unutar zidina samostana.

Nije teško zaključiti što će usljediti. Svjedočimo sudaru svjetova, različitog pristupa kako u odgoju djece tako i u pogledu na život. Maria djecu oslobađa očeve svojevrsne diktature i upoznaje ih sa glazbom i plesom izmamljujući smiješak na njihova lica. Usput u potpunosti napušta religiozan način života a uspjeva i smekšati tvrdokornog oca i oteti ga iz naručja pokvarene barunice (Elanor Parker). Nedugo zatim usljedit će i vjenčanje, ali i prve nevolje. Dolazak Nacista u austrijske planine označava kraj idiličnog života Marie i njezine obitelji.

Iz imena filma nije teško zaključiti kome pripada naslovna uloga. Riječ je naravno o glazbi koja ne samo da prati, već upravlja svim važnim dograđajima u filmu. Glazba i ples glavnih protagonista, koji na taj način pričaju svoju priču i iskazuju emocije, dominiraju filmom. Praznik za uši izvrsno se nadopunjuje sa pravim vizualnim užitkom. Prekrasni austrijski krajolici, zelena trava i ravnice zaista su upečatljivi.

Iako je od premijere prošlo već 40 godina 'Moje pjesme, moji snovi' mjuzikl je koji je i danas jednako upečatljiv. U povodu ovog jubileja pred nama je novo, remasterirano izdanje prepuno dodataka, uključujući uvod Julije Andrews i komentar većine glumaca. Kratko i jasno, film nikada nije zvučao bolje i izgledao ljepše. Uživajte u prazniku za sva čula.

i.k.