Čopor - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čopor

Čopor

Pride (2004.)

BBC / Continental film

90' komedija, drama, obiteljski

Režija:           John Downer

Scenario:        Simon Nye

Producent/i:   Simon Curtis, Delia Fine, Laura Mackie

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: imdb

Čopor

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

5.00
1
0.00

Spoj dokumentarnih snimaka lavova u divljini, izvrsne kompjutorske animacije, uz glasove priznatih glumaca i potpis BBC-a garancija su visoke kvalitete.

Mlada lavica Suki (Kate Winslet) živi u divljini sa bratom Linusom (Rupert Graves) i majkom Macheebom (Helen Mirren). S njima su i 'tjelohranitelji' James (Robbie Coltrane) i Eddie (Jim Broadbent), stariji lavovi koji zajedno sa Sukijem i njezinima uživaju u blagodatima zemlje s ove strane rijeke.

Buntovnički raspoložena Suki prkosi majci na svakom koraku. Ne želi slušati njezine naputke o lovu prijeteći prelaskom u vegetarijance. Nakon jednog takvog sukoba Suki se odlučuje na radikalan potez - prelazak rijeke koju niti jedan pripadnik njezinog čopora nikada nije prešao. Osim krokodila razlog leži i u činjenici da se na drugoj obali nalaze neprijateljski raspoloženi lavovi lutalice.

Riječ je o misterioznom Darku (Sean Bean) i prgavom Harryju (John Hurt) koji vladaju drugom obalom rijeke. Dark je ubio lava iz Sukinog čopora, ali je jednom i spasio Suki od napada hijena. Našavši se u novom okruženju Suki se nastoji prilagoditi i istovremeno zaboraviti na obitelj.

Gledamo li na ovo izdanje isključivo kao na dokumentarni prikaz dobili bi i više nego dobar izgovor za kupnju ili bar posudbu filma. Fascinantni zapis snimljeni tzv. boulder kamerom (kamerom s kojom je moguće daljinski upravljati, smještenom u kamenu) daje nam uvid u život lavova, hijena i drugih životinja sa udaljenosti od svega nekoliko centimetara.

Naknadna digitalna obrada i animacija zaslužni su za vjernu prezentaciju govora životinja odnosno micanje ustiju. U potpunosti su animirana jedino lica lavova no važno je istaknuti kako se animacija i prave, žive snimke savršeno stapaju osim u nekoliko izoliranih slučaja. Dodamo li svemu tome spisak vrhunskih glumaca koji su obavili sjajan posao iza mikrofona dobit ćemo zaista kompletan, unikatan proizvod.

i.k.