Dodirnuti vrh - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Dodirnuti vrh

Dodirnuti vrh

Touching the Void (2003.)

IFC Films

102' akcija, avantura, dokumentarni

Režija:           Kevin MacDonald

Uloge: Nicholas Aaron, Brendan Mackey, Richard Hawking, Joe Simpson, Simon Yates

Scenario:        Joe Simpson

Producent/i:   John Smithson

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službeni site
trailer

Dodirnuti vrh

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.67
12
0.00

Ova rekonstrukcija drame na visini se razlikuje od drugih dokumentaraca jer priča o događajima koji nisu snimljeni - nema arhive koja se mogla koristiti.

Priča je to o planinarima Joeu Simpsonu i Simonu Yatesu i njihovom neustrašivom putovanju na vrh Siola Grande na peuranskim Andama, a koje su uspješno ostvarili 1985. usprkos mnogobrojnim nevoljama koje su ih usput snašle... Yates je u jednom trenutku bio prisiljen presjeći uže i pustiti Simpsona da se (sa slomljenom nogom) sam spusti. Kako nije bilo arhive, dokumentarac se sastoji od intervjua i simuliranih situacija, a baziran je na Simpsonovoj knjizi.

'Nisam filmaš. Nisam imao pojma kako ćemo to snimiti. Pričao sam više od 20 sati pred kamerom, a moj kolega Simon još 10 ili 15 sati. Onda smo otišli u Peru, gdje smo zaključili da je najjeftiniji način rekonstrukcija događaja, jer nismo morali plaćati glumce.' - rekao je Simpson izražavajući zadovoljstvo procesom stvaranja filma. 'Rekonstrukcija događaja je izvedena u Europi, a mnogi dramatični dijelovi su izbačeni jer su umanjivali snagu priče.' Redatelj Kevin MacDonald je oklijevao pri uvrštavanja namještenih scena, ali je zaključio da su dosta vjerni i istiniti, pa je popustio.

Pošto se radi o velikom riziku, trebalo mu je neko vrijeme da odluči što učiniti. Dok nije počela montaža nije mogao znati hoće li se rekonstruirani dijelovi uklopiti. 'Željeli smo da ti dijelovi imaju prizvuk voajerizma, kao da smo na mjestu događaja i slijedimo živote protagonista. Kadrovi nisu klasično filmski - kamera se često trese (što nismo željeli, ali se tako dogodilo). A druga stvar - mi smo sve snimali na planini, za razliku od mnogih filmova ove tematike koji se snimaju u studiju (npr. 'Vertical Limit'). Noćne scene smo snimali po noći, glumci su stvarno visjeli s litice, oluje su stvarne. Glumci se nisu morali pretvarati da im je hladno - smrzavali su se!' - rekao je MacDonald.

Film je u konkurenciji 'filmova Studengora' Anthonyja Minghelle, 'Zapravo ljubav' Richarda Curtisa, 'Djevojka s bisernom naušnicom' Petera Webbera, 'In This World' Michaela Winterbottoma odnio pobjedu kao najbolji britanski film 2004. godine.