E.T. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      E.T.

E.T.

E.T. the Extra-Terrestrial (1982.)

Universal Pictures / Blitz film i video

115' avantura, drama, ZF

Režija:           Steven Spielberg

Uloge: Erika Eleniak, Henry Thomas, Drew Barrymore, Robert MacNaughton, Dee Wallace Stone

Scenario:        Melissa Mathison

Producent/i:   Kathleen Kennedy, Steven Spielberg, Melissa Mathison

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

E.T.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.52
48
0.00

E.T. phone home!

Steven Spielberg je u jednoj od svojih najkreativnijih faza snimio klasik namijenjen svim ljubiteljima filma, no prvenstveno djeci koja u stotinjak minuta mogu naučiti zaista puno o ljubavi, prijateljstvu i životnim vrijednostima. Film je izvorno trebao biti snimljen prema priči režisera Johna Saylesa, no on je odustao od projekta. Zamijenila ga je žena Harrisona Forda Melissa Mathison koja je završila i potpisala scenarij.

U centru priče je prijateljstvo i neraskidiva veza između vanzemaljca, koji izgubljen završava na zemlji, i dječaka Elliotta (Henry Thomas) koji ga pronalazi i pruža mu utočište u svom domu. Isprva uplašeni, sramežljivi, simpatični vanzemaljac E.T. upoznaje se Elliotovom malom sestrom Gertie (slatka, mala Drew Barrymore) i starijim bratom Michaelom (Robert MacNaughton) koji ga također zavole te ga nastoje sakriti od odraslih.

Veza između dječaka i vanzemaljca toliko je jaka da zajedno proživljavaju iste emocije kao i bol. Jednom prilikom E.T. popije šest limenki piva nakon čega i on i dječak postaju vidno pijani. U međuvremenu vladini agenti tragaju za E.T.-em koji s vremenom oboljeva. Njegovi novi prijatelji pomažu mu da uspostavi vezu sa svojom vrstom te uz pomoć vilice, kišobrana, pile i još nekih sitnica grade antenu kako bi uspostavili kontakt sa njegovom planetom.

Prije tri godine E.T. je doživio kino i video reizdanje u povodu 20-togodišnjice premijere originalnog filma. Za tu je priliku Spielberg produžio film za oko pet minuta te izmjenio neke scene što je razljutilo brojne poklonike diljem svijeta. Agenti su oružje zamjenili walkie-talkijima, produžen je uvod, a zamjenjene su i neki djelovi dijaloga. Uz to, updejtani su i ušminkani specijalni efekti što ne bode u oči kao u nekim sličnim takovim pokušajima.

Ipak, bez obzira odobravali ove izmjene ili ne E.T. je ostao E.T., topla priča o ljubavi i prijateljstvu koja sadrži ponešto za svakoga.

i.k.