Čudnovata znanost - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Čudnovata znanost

Čudnovata znanost

Weird Science (1985.)

Universal Pictures / Blitz film i video

94' komedija, fantastika, ZF

Režija:           John Hughes

Uloge: Anthony Michael Hall, Kelly LeBrock, Ilan Mitchell-Smith, Bill Paxton, Robert Downey Jr.

Scenario:        John Hughes

Producent/i:   Joel Silver

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Čudnovata znanost

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
3
0.00

Hughesova teen komedija nastavlja geek tradiciju 'Sixteen Candlesa' i 'Breakfast Cluba'. Živjele osamdesete!

Redatelj John Hughes je sredinom osamdesetih godina bio na vrhuncu kreativnog zamaha. Njegovi filmovi bavili su se uglavnom problematikom i životima tinejdžera te su vrlo dobro prolazili kod publike. Došla je i 1985. godina, kompjuteri su polako postajali in i to je trebalo pokazati široj populaciji. Bilo je to vrijeme geekova. 'Policijska akademija', 'Revenge of the Nerds' i Hughesov 'Breakfast Club' predvodili su trend naslova u kojima su uncool likovi postali heroji. 'Čudnovata znanost' nastavlja tu tradiciju.

Tinejdžeri Wyatt (IIan Mitchell-Smith) i Gary (Anthony Michael Hall) vaši su stereotipni ultrageekovi. Cool frajeri ih konstantno maltreitiraju, a djevojke jednostavno nisu faktor u njihovom životu. Na grbači im je i stariji brat psihopat (Bill Paxton) kojeg samo vlastita majka može voljeti. Uz pomoć svog najboljeg prijatelja računala odlučuju promijeniti situaciju u svoju korist. Stvaraju Lisu (Kelly LeBrock), savršenu, prelijepu, superinteligentnu ženu s kojom kreću na turneju po svim važnim mjestima u gradu.

Nakon prvotnog oduševljenja novim statusom i poštovanjem koje uživaju Wyatt i Gary shvaćaju da život na drugoj strani društvene ljestvice i nije tako bajan. Anthony Michaell Hall vaš je stereotipni geek stoga ne čudi što mu je Hughes nakon Breakfast Cluba ponovno ponudio bitnu ulogu. Zanimljivo je da je nakon velikog uspjeha ovog naslova Hall odbio ulogu geeka u 'Pretty In Pink' u strahu da će se previše identificirati s tom ulogom i postati dežurny hollywooski geek.

U zapaženoj ulozi pojavljuje se Robert Downey Jr. kao cool lik čiji je posao zagorčati život glavnim protagonistima. Geeks rule!

i.k.