Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri

Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit (2005.)

DreamWorks Animation SKG / Blitz film i video

94' avantura, animirani, komedija

Režija:           Steve Box, Nick Park

Scenario:        Steve Box, Nick Park, Bob Baker

Producent/i:   Carla Shelley

Zemlja:          Velika Britanija

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Wallace i Gromit u velikoj povrtnoj zavjeri

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.70
23
0.00

Višestruki oskarovac Nick Park napokon je pretočio svoj najbolji animirani proizvod u dugometražni kino hit, niti požari ga u slavlju spriječiti neće.

Priče o nevoljama najsmješnijeg animiranog dvojca na svijetu (kao ih mnogi već proglašavaju), neponovljivih Wallacea i Gromita ono su po čemu su se Studio Aardman i njihov najbolji animator Nick Park proslavili u matičnoj Velikoj Britaniji, ali i svijetu. Dobro pitanje je zašto se upravo na priču o njima nisu odlučili kada su dvijetisućite debitirali sa cjelovečernjim filmom 'Chicken Run' kada su umjesto planetarno poznatog dua oživjeli glinene kokoške. Kako god bilo, svo to silno čekanje napokon se isplatilo, prokletstvo zečeva je pred nama, a sudeći po prvim kritikama brak s velikim Dreamworksom bio je pun pogodak.

Kako to i inače biva u pričama o nesvakidsašnjim dogodovštinama u njihovom gradiću i ovoga puta su se Wallace i Gromit uhvatili u koštac s neobičnim i pregolemim problemom koji na prvi pogled izgleda nerješivo. Posljednje zanimanje koje upisuju u radnu knjižicu je Anti Pesto, a najbliži opis bio bi elitna jedinica za suzbijanje nametnika, vrlo traženo zanimanje budući da među stanovnicima vlada prava vegemanija. Do najvažnijeg dana u godini za sve tamošnje domaćice, najvećeg godišnjeg sajma povrća, ostalo je svega nekoliko dana. Za razliku od klasičnih boraca protiv štetočina, koji kao jedino rješenje vide upotrebu otrovnih pesticida i raznih lovačkih tehnika za veće primjerke, njihov zadatak je na human način spasiti povrtnjake.

Koristeći se još jednim u nizu genijalnih Wallaceovih izuma Bun-Vacom 6000, oni jednostavno usisavaju nedužne zečiće ujedno ih spašavajući brutalnih metoda (koje uključuju dvije cijevi, kundak i sačmu) stanovitog Victora Quartermainea. Isti taj Victor naporan je i nadasve uporan obožavatelj glavne i odgovorne za cjelokupni event, pompozne Lady Campanula Tottington.

Koliko god to idealno izgledalo, pogotovo za jadne zečiće, nije im baš lako, posebno Gromitu na kojeg je spalo da prehranjuje svakodnevno rastuću zečju populaciju u njihovoj kući. Jedini prioritet koji ima ispred toga je prisiljavanje svog gazde na strogu vegetarijansku dijetu što se pokazalo težim nego predviđeno, jedino rješenje stoga pronalaze u još jednom ludom izumu nazvanom 'Mind-manipulation-o-matic'. Sudeći po njegovoj pregolemoj želji i gotovo kultnom obožavaju sireva, to bi mogao biti i jedini način da se riješi ove opsesije.

I posao i dijeta, a posebno zadovoljstvo Lady Tottington, kreću se u pravom smjeru sve dok se oko njih ne počinju dešavati neobjašnjiva noćna pustošenja povrtnjaka za koja se pretpostavlja da je odgovorno zecoliko čudovište. Anti Pesto postaje jedina nada za spas natjecanja i ugleda plemkinje, a baš to je zadatak kakav su i priželjkivali. Dok se oni pripremaju i kuju svakakve planove za humano hvatanje čudovišta, Victor u njima prepoznaje opasnost za svoje višegodišnje napore oko nagovaranja dobrostojeće Lady da ga izabere za muža. Odlučuje da im treba stati na put i uz to postati junak gradića što bi mu ujedno osiguralo daminu naklonost i plemićki status.

Što se više približava konačni dan velikog sajma kojemu ozbiljno prijeti otkazivanje, to su ljudi ogorčeniji neuspješnim i suludim pokušajima humanog hvatanja čudovišta. Pritisak javnosti i društveni ugled koji joj je na kocki prisiljavaju Lady Tottington na drastičnu odluku, dozvoljava Victoru da se posluži bilo kakvim metodama potrebnim za rješavanje problema. Dajući mu širom otvorene ruke ni ne sluti u kakvu je gabulu uvalila i sebe i grad, ali prije svega i naše heroje...

Makar u ovakvom remek djelu nisu posebno bitni glumci jer je genijalnost samog djela dovoljno popularna sama za sebe, ipak se našlo nekoliko poznatih imena na traileru. Tu je prije svega Peter Sallis kao Wallace, ali i Ralph Fiennes keo opasni Victor te Helena Bohnam Carter kao Lady Tottington. Uz već općepoznatog autora i redatelja Nicka Parka na projektu je potpisan i Steve Box kao suredatelj.