Anthony Zimmer - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Anthony Zimmer

Anthony Zimmer

Anthony Zimmer (2005.)

Mars Distribution / UCD

90' krimi, drama, triler

Režija:           Jerome Salle

Uloge: Sophie Marceau, Yvan Attal, Sami Frey, Gilles Lellouche, Daniel Olbrychski, Samir Guesmi, Dimitri Rataud

Scenario:        Jerome Salle

Producent/i:   Marc Missonnier

Zemlja:          Francuska

Linkovi: imdb

Anthony Zimmer

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.08
12
0.00

Genijalac kriminalac, jedna oh-la-la zgodna gospodična Francuskinja, šonjo u sredini i voila - imamo pravi francuski triler!

Anthony Zimmer genijalac je kriminalnog predznaka, specijalnost su mu financijske sfere, a najveća prednost od svih – nitko ne zna tko je on! Policija, ponajviše agilni inspektor Akkerman, zna da se radi o jednom od najvećih svjetskih 'perača novca', no i da s njim sjede za istim stolom, ne bi ga prepoznali jer ne znaju kako izgleda.

Nije ni tomu tako bez vraga. Zimmer gotovo cijelo vrijeme hodočasti plastičnim kirurzima, mijenja svoju vanjštinu, ali i boju glasa operacijama glasnica! Ne bi li ostvario svoj naum i uhitio neuhvatljivog Zimmera, Akkerman čuva jednog asa u rukavu: Chiaru Manzoni (Sophie Marceau), prekrasnu brinetu koja je 'peraču' slaba točka i s kojom bi, po svim predviđanjima, treba stupiti u kontakt kad-tad.

Novi lik u cijeloj priči je rastavljeni prevoditelj François Taillandier (Yvan Attal) koji ne zna ništa o niti o Zimmeru, niti o Chiari, ali je ulovljen u njihovu tajnovitu mrežu kada Zimmer nagovori svoju draganu da pokupi bilo kojeg muškarca i pretvara se da joj je pratioc, ljubavnik, ili štogod.. Jasno vam je, štreber prevoditelj biva zamijenjen za opasnoga i neuhvatljivoga 'perača'. Voila – imamo pravi francuski triler sa svim potrebnim sastojcima.

Redatelj debitant, ovdje ujedno i scenarist, dobio je pohvale na račun svoje zgodno razrađene priče, na prilici koju je dao glumcima da iskažu svoje znanje (koju su i opravdali), te na pametnom doziranju akcijskih i eksplozivnih scena jurnjave, tučnjave…, dakle više jedan hitchcockovski pristup nego onaj Jamesa Bonda. Hvale idu i na račun kamere Denisa Roudena i scenografije Laurenta Pirona, a jedinu zamjerku koju je istaknuo kritičar filmdecute.com-a je taj jedan osjećaj koji vas proganja cijelim putem filmske priče, a to je osjećaj gledanja produljenog trailera, koji prolazi ipak malo prebrzo.

Hladan tuš nakon ovih prvotnih pohvala, zar ne? No, to je jedno jedino mišljenje, a mi se volimo furati na pragmatične ovdje na FILMSKOM - kad vidimo znamo!