Tom Horn - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tom Horn

Tom Horn

Tom Horn (1980.)

Warner Bros. / ISSA film i video

98' vestern

Režija:           William Wiard

Uloge: Steve McQueen, Richard Farnsworth, Slim Pickens, Elisha Cook Jr.

Scenario:        Thomas McGuane, Bud Shrake

Producent/i:   Steve McQueen

Zemlja:          SAD

Linkovi: imdb

Tom Horn

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

0.00
0
0.00

Biografski film prikazuje zadnje godine života pustolova Toma Horna, jedne od posljednjih legendi Divljeg Zapada.

Tom Horn (Steve McQueen) je bio skaut, čovjek koji je poznavao divljinu bolje od ikoga. Krajem 19. stoljeća dok je lutao prerijom Wyominga zaustavivši se u jednom gradiću pristupio mu je John Coble (Richard Farnsworth), čelni čovjek udruge rančera. Coble je iskusnog Horna zamolio za pomoć u pronalaženju kradljivaca stoke koji teroriziraju gradić.

Dali su mu sve ovlasti (dozvolu za ubijanje) pod uvjetom da svoje djelovanje ne povezuje javno sa vlastima i njihovom udrugom. Horn je vrlo brzo riješio problem stokokradica na krajnje efikasan način - sve ih je smaknuo. Njegov način rada koliko god efikasan bio nije bio prikladan za društvo u kojem živi. Znao je to i lokalni šerif Joe Bell (Billy Green Bush) no sve dok njih dvojica nisu bili direktno povezani to je moglo proći.

Ipak, bilo je samo pitanje vremena kada će i Hornu doći kraj što se ubrzo i dogodilo. Nakon što je bez razmišljanja ubio čovjeka koji ga je želio uhvatiti pozornost javnosti odmah je usmjerena na njega, a Hornove su metode naišle na žestoku osudu. Vidjevši da je vrag odnio šalu Bell mu namješta ubojstvo 15godišnjeg dječaka i privodi ga.

Ovo je predposljednji film koji će McQueen snimiti iste godine kada je preminuo od raka pluća.