Gimnazija za heroje - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gimnazija za heroje

Gimnazija za heroje

Sky High (2005.)

Buena Vista Pictures / Continental film

100' akcija, komedija, obiteljski

Režija:           Mike Mitchell

Uloge: Michael Angarano, Kurt Russell, Kelly Preston, Danielle Panabaker, Christopher Wynne, Kevin Heffernan

Scenario:        Paul Hernandez, Robert Schooley

Producent/i:   Andrew Gunn

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Gimnazija za heroje

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.55
11
0.00

Ako se svim tinejdžerskim komplikacijama doda natjecanje s ocem herojem, lebdenje u oblacima i nasilnici, život hormonima napucanog jadnika stavljen je pod upitnik.

Već regularna i poznata tinejdžerska priča ovaj put je stavljena u nešto drugačije, superherojske okvire. Bez obzira na sve supermoći, život poslije srednje škole kao da ne postoji, pa si je NY Times već na samom početku dao oduška za usporedbe: čeka vas pametan hibrid između Harry Pottera i 'Izbavitelja'.

Naš je glavni junak Will Stronghold (Michael Angarano) prvašić u elitnoj školi (Sky High) koja ima za odgojiti buduće superjunake i isto toliko super junakinje na kojima svijet ostaje. Iako je podjela moći vrlo slična situaciji u zemaljskim školama, poseban šmek Sky Highu daje stratosfera (gdje je smještena), autobusi koji lete, školska medicinska sestra s rentgenskim vidom i mnogi antigravitacijski sustavi koji školu sakrivaju u oblaku.

Da bi se u cijelu priču unijelo malo stresa, svi se polaznici po raznim sposobnostima u startu dijele na Heroje i Wanabe-se. Will, znali ste, završi među ovom drugom grupom – iako je sin legendarnih svjetskih heroja, Commandera (Russell) i Jetstream (Preston), u biti nema svojih vlastitih moći. Uz sve ostale hormonalne poremećaje, problema s djevojkama i roditeljskih očekivanja, Will se mora izboriti s napornim treningom i delinkventnim kolegom iz razreda koji može ispaljivati plamene kugle iz ruku…

Kritičari se slažu da se radi o dosta zanimljivom uratku koji je već tradicionalne teen priče uspješno osvježio. Ipak, mora se naglasiti da iza filma stoji Disney, pa je uvjerljivost na momente izostala zbog nespominjanja alkohola, droge i seksa. Uz tu iznimku, konstantne izmjene slapsticka, gegova, animacijskih intervencija i specijalnih efekata, mogle bi pozitivno iznenaditi (i nasmijati do suza) skeptike.