Gol - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Gol

Gol

Goal! (2005.)

Buena Vista studio

118' akcija, drama

Režija:           Danny Cannon

Uloge: Kruno Becker, Alessandro Nivola, Marcel Iures, Anna Friel, David Beckham, Patrick Kluivert, Raul Gonzales

Scenario:        Dick Clement, Ian Le Frenais

Producent/i:   Lawrence Bender

Zemlja:          SAD

Linkovi: trailer
službeni site

Gol

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
16
0.00

Dragi napaljenci na nogomet! U kina je konačno stigao najpristojniji pokušaj veličanja te sporedne najvažnije stvari na svijetu. Živio Beckham!

Nekome je kroz godine očito dopizdilo da su filmovi prepuni američkih sportova tipa footballa i bejzbola, te čvrsto odlučio dati obol europskoj (pa i svjetskoj?) opsesiji. Nooogomet! generalno i nije imao puno uspjeha kad bi ga stavili u neki igrani film - možda zbog teta koje su ionako alergične na tu sporednu stvar na svijetu ili pak zbog nogometaša koji ne znaju glumiti te glumaca koji ne znaju igrati nogomet.

Jao i naopako je ispravila ambiciozna produkcija koja s vremenom ovo djelo ima za pretvoriti u dio trilogije. U fokusu je Santiago Munez, talentirani mladić iz L.A.-a (kamo je sa svojom obitelji iz Meksika došao nelegalno) s velikim snom čije će se težnje i svjetska karijera ostvariti u slijedećim nastavcima.

Iako njegov otac smatra da gubi vrijeme s loptom i da bi mu pametnije bilo da se posveti obiteljskom biznisu, Santiago ne odustaje te ga na nekom lokalnom turniru zamijeti bivši igrač Newcastlea koji je na odmoru. Glen uzima stvari u svoje ruke, te mladog golgetera nagovara da se preseli u Veliku Britaniju  i krene graditi karijeru…

Ekipa s Dannyem Cannonom na čelu se jako trudila ne bi li se osigurala autentičnost, pa su tako nabacili i podršku FIFA-e, Premier lige i Newcastle Uniteda. Film je najprije trebao režirati Michael Winterbottom (i mi smo bacali upitnike), no produkcija je krenula tek kad je on napustio projekt. Rotten Tomatoes navodi da je pred nama jedan od najuspjelijih nogometnih naslova,unatoč jasnoj propagandnoj noti, a pravim fanovima će postojeće klišee definitivno zamutiti imena poput Beckhama i Kluiverta.