Trener Carter - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Trener Carter

Trener Carter

Coach Carter (2005.)

UIP / VTI

136' drama

Režija:           Thomas Carter

Uloge: Samuel L. Jackson, Rick Gonzalez, Adrienne Bailon, Debbi Morgan, Denise Dowse, Dana Davis

Scenario:        Mark Schwahn, John Gatins

Producent/i:   David Gale, Brian Robbins, Michael Tollin

Zemlja:          SAD, Njemačka

Linkovi: imdb

Trener Carter

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.29
14
0.00

Samuel L. Jackson je kontroverzni srednjoškolski košarkaški trener poznat po tome što je cijelu svoju momčad ostavio na klupi zbog loših ocjena.

Američki obrazovni sustav poznat je po povlasticama koje uživaju vrhunski sportaši. Njima je još od malih nogu pa sve do završetka fakulteta otvoren put usprkos činjenici da se velika većina ne može podičiti zavidnim intelektualnim sposobnostima. Ipak, oni su predstavnici svoje škole, njezini ambasadori na terenu.

Iako svjesni situacije, ravnatelji i društvo općenito nema ništa protiv toga što se posebice odnosi na trenere. Iznimka se pojavila 1999. godine u liku Kena Cartera (Samuel L. Jackson), trenera srednjoškolske košarkaške momčadi Richmond Oilers. On se nije mogao pomiriti s lošim ocjenama svojih igrača te ih je sve ostavio na klupi za vrijeme važne utakmice. Umjesto u dvoranu odvezao ih je u knjižnicu što je rezultiralo burnim prosvjedima kako uprave škole tako i roditelja.

'Winning in here is the key to winning out there' jedna je od njegovih trademark uzrečica kojih u ovom filmu ne nedostaje. Jedna je majka svjesna loših ocjena svoga sina doslovce molila Cartera da stavi njezino djete u momčad kako bi ga skauti vidjeli. Sa sličnim su zahtjevima dolazili i ostali roditelji.

U svijetu poremećenih vrijednosti u kojem srednjoškolci sa dovoljan 2 potpisuju višegodišnje NBA ugovore vrijedne nekoliko desetaka milijuna dolara ovo je hvale vrijedan primjer kako bi školski sustav trebao funkcionirati. Samuel L. Jackson se pronašao u ulozi tvrdoglavog, mudrog čovjeka koji usprkos društveno neprihvatljivim metodama uspjeva ostvariti svoje naume.

i.k.