Kraljevi i kraljica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kraljevi i kraljica

Kraljevi i kraljica

Rois et Reine (2004.)

Bac Films, France

150' komedija, drama

Režija:           Arnaud Desplechin

Uloge: Emmanuelle Devos, Mathieu Amalric, Catherine Deneuve, Maurice Garrel, Nathalie Boutefeu, Jean-Paul Roussillon, Magalie Woch

Scenario:        Roger Bohbot, Arnaud Desplechin

Producent/i:   Pascal Caucheteux

Zemlja:          Francuska

Linkovi: imdb

Kraljevi i kraljica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.67
3
0.00

Dvije paralelne priče bivših ljubavnika, pokoja referenca na klasične filmske autore, neočekivani stilski i dramatični zaokreti – tipični francuski film.

Kraljica iz naslova je, naravno žena, a kraljevi su svi muškarci koji se manje ili više pletu oko njezina života. Tragedija, komedija, melodrama. Što nam to nude Francuzi?

Paralelna je radnja ispričana iz perspektive dvoje likova koji su nekad bili u braku – Nore i Ismaela. Nora, 35-godišnja voditeljica umjetničke galerije pred sobom ima mnogo osobnih demona – samohrana je majka, udovica, drugi joj je brak propao, a k svemu joj tome otac boluje od raka. Njezin bivši muž Ismael je talentirani ali vrlo neurotični violinist, koji igrom slučaja završi na psihijatrijskom odjelu.

Iako tvrdokornoj psihijatrici pokušava objasniti da je zabunom hospitaliziran, zbog svoje ekscentričnosti ipak ostaje u bolnici. Pravi zaplet kreće od trenutka kada Nora, otkrivši da joj je otac na samrti, kreće u potragu za Ismaelom ne bi li joj pomogao u brizi za desetogodišnjeg sina Eliasa…

Osim činjenice da dvoje glavnih protagonista (Emmanuelle Devos i Mathieu Desplechin) predstavljaju vrh francuskog glumišta, važno je istaknuti da je film dobio čak sedam nominacija za francuskog Cesara, a još je k tome u domovini Francuskoj apsolutni hit na box officeu. Rotten Tomatoes navodi da se radi o vrlo zanimljivom uratku koji neodoljivo posjeća na shakespeareovsku mitologiju i velike romane o ljudskim vezama.

Što se prigovora tiče, kritičari mu zamjeraju dužinu (puna dva i pol sata), a od zanimljivih ćemo podataka spomenuti činjenicu da je redatelja Arnauda Desplechina nakon francuske premijere bivša djevojka optužila da je u filmu upotrijebio neke dijelove njihove veze.