Hrabro srce - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Hrabro srce

Hrabro srce

Braveheart (1995.)

Paramount Pictures / Continental film

177' akcija, drama, ratni

Režija:           Mel Gibson

Uloge: Mel Gibson, Sophie Marceau, Patrick McGoohan, Catherine McCormack, Brendan Gleeson

Scenario:        Randall Wallace

Producent/i:   Alan Ladd Jr, Bruce Davey, Mel Gibson

Linkovi: imdb

Hrabro srce

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.66
112
0.00

'They may take our lives, but they'll never take our FREEDOM!'

Škot William Wallace dječak je koji u 12. st. živi sa ocem i bratom, sve do krvave bitke s Englezima u kojoj obojica pogibaju. Razdoblje je to ugnjetavanja Škota od strane Engleza na čelu kojih je nemilosrdni kralj Edwad Longshanks (Patrick McGoohan), danas poznat kao najokrutniji vladar u Engleskoj povijesti.

Wallace se razvija u snažnog mladića te se zaljubljuje u Murron (Catherine McCormack), kćer očevog prijatelja patriota. Žene se u tajnosti želeći izbjeći zakon prve bračne noći. Engleski vojnik pokušava silovati Murron, no ona se uspjeva obraniti. Nedugo zatim Wallaceova je žena smaknuta pod lažnom optužbom napada na vojnika. Shrvani Wallace tugu pretvara u bijes te pobije cijelu diviziju engleskih vojnika započinjući tako veliki ustanak potlačenih Škota i njihovu borbu za samostalnost.

Longshanksov sin princ Edward homoseksualac je oženjen za princezu Isabelle (Sophie Marceau), kćer Francuskog kralja. Pod utjecajem pokvarenog, korumpiranog oca Robert the Bruce (Agnus McFayden) se s druge strane bori se za škotsku krunu ne mogavši se odlučiti kojim putem krenuti, Wallaceovim ili poslušati savjete oca.

Braveheartu se može zamjeriti jedino netočna interpretacija povijesti, no sve ostalo zaslužuje veliki plus - kamera, dijalozi, scenarij, gluma, gomila sada već antologijskih citata i svakako poruka koju film nosi. Pet i više nego zasluženo osvojenih Oskara, između ostalog i onaj za najbolji film, dovoljno govore u kvaliteti Gibsonovog filma.