Infekcija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Infekcija

Infekcija

Infekcija (2003.)
105' horor, fantastika

Režija:           Krsto Papić

Uloge: Leon Lučev, Lucija Šerbedžija, Sven Medvešek, Filip Šovagović, Dražen Kühn, Božidar Alić, Ivo Gregurević, Boris Miholjević, Ana Karić, Vanja Drach, Nada Gaćešić-Livaković, Vili Matula, Slavko Juraga, Dario Marković, Sandra Antolić

Scenario:        Krsto Papić, Mate Matišić

Producent/i:   Hrvatska radiotelevizija, nWave pictures, Ozana film

Infekcija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.00
6
0.00

Nastavak/nadogradnja hrvatskog horor klasika iz 1976. godine, 'Izbavitelja', stigao je gotovo trideset godina kasnije. Većina se slaže da nije trebao ni tad.

Srednji je vijek. U jednom europskom gradu, gomila nekontrolirano i divlje uživa u spaljivanju jednog pisca. Nekoliko je stoljeća prošlo, u slučaju Papića, nekoliko desetljeća, tema je gotovo ista, predložak je ponovo jedna od pripovjedaka ruskoga književnika Aleksandra Grina koji je živio krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Sada smo u suvremenom, srednjoeuropskom gradu. I opet imamo jednoga pisca – Ivanu Gajskom (Leon Lučev) se, nakon što je prihvatio ponudu pravnoga savjetnika Gustava Müllera, počinju događati vrlo čudne stvari, čak i jedan od prijatelja iz piskaralo kuloara umire, naravno, pod čudnim okolnostima.

Ljudski znatiželjan, Gajski počinje svoju potragu za odgovorima koja ga vodi prvo ka policijskom inspektoru (Boris Miholjević) koji ga pak šalje psihijatru. Putem sretne mladu odvjetničku pripravnicu Saru (Lucija Šerbedžija ) s kojom ode na banket u zgradi napuštene centralne banke, tj. na komemoraciju spomenutome Mulleru (Ivo Gregurević).

Također, prilika je to u kojoj Gajski upoznaje i po prvi put sluša Izbaviteljev govor koji ne ostavlja mjesta sumnji da prisustvuje skupu vrlo moćne organizacije… Jutrom se budi u predvorju banke, upoznaje profesora Boškovića (Sven Medvešek ) koji mu otkriva potpuno drugačiji paralelni svijet natprirodnih pojava, prikaza, zla i prijetnji.

Klučni pojmovi ovoga filma su manipulacija, vlast, srednja Europa, tranzicija, demokracija, srenjevjekovno zlo....

'Infekcija' je prikazana na filmskom festivalu u Puli 2003. u nacionalnom programu, a u Dubrovniku 2004. film je dobio nagradu za najbolju režiju, što je btw jedna od većih kritika upućenih ovome filmu – katastrofalna režija, čiji je odjek još veći kada se zna da je ista bila pod palicom Krste Papića. Loše za Krstu, ali loše i za ionako slab kredibilitet Dubrovnik FF-a.