Mi nismo anđeli 2 - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Mi nismo anđeli 2

Mi nismo anđeli 2

Mi nismo anđeli 2 (2005.)

Delirium films / Discovery film i video

89' komedija, obiteljski

Režija:           Srđan Dragojević

Uloge: Nikola Kojo, Srđan Todorović, Milena Pavlović, Mirka Vasiljević, Miki Manojlović, Zoran Cvijanović

Scenario:        Srđan Dragojević

Producent/i:   Biljana Prvanović, Andrew Lauren

Linkovi: službeni site
imdb

Mi nismo anđeli 2

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.46
24
0.00

Tinejdžerska priča ispričana više na holivudski nego na srpski način.

Jednostavno ne možemo odoljeti – cijelu priču o 'Anđelima' započet ćemo s dilemom koju je lansirao etablirani srpski medij, B92 – pitanje je da li bi o ovom filmu trebali pisati kao o kulturno-umjetničkom ili kao o uspješnom marketinškom ostvarenju. A pritom nismo nimalo sarkastični. Činjenica je da su nastavak kultnog, mogli bismo čak reći u Srbiji svima omiljenog filma, svi čekali godinama, još od 1992. kada je snimljen prvi nastavak. No, gospodin Dragojević koji zbog svojih prošlih uradaka kao što su 'Lepa selo lepo gore' i 'Rane' važi za jednog od najboljih srpskih redatelja, ovaj put i nije bio nešto inovativan. Čini se da mu to, na kraju krajeva, i nije bio neki cilj. O čemu je riječ?

Priča je, navodno, snimljena po romanu 'After' Melvina Julesa Bukieta, a sva je naša pažnja usmjerena na sad već ocvalog srednjovječnog playboya Nikolu koji još uvijek ne može odrasti ni shvatiti što znači riječ odgovoran. U svojoj 'švalerštini' (kako to lijepo kažu našu susjedi) on ipak čini jednu iznimku – u razmaku od kreveta do kreveta, od jointa do jointa i nove partije paintballa samo mu je jedna stvar na pameti – sreća njegove malodobne kćeri Sofije.

No, mala vragolanka koja je do nedavno skupljala najopakije pištolje na vodu i kuglice, željela voziti auto i pobjeđivala tatu na fliperu, za petnaesti rođendan sve svoje maskirne majice mijenja za one tanane i otvorenije koje okolini šalju prilično jasnu poruku. Kolateralna šteta njezine želje za popularnošću i izlascima bit će, naravno, njezin posesivni otac koji najbolje zna što je svim tim dečkićima na pameti. Seksualna iskustva su zadnja stvar koju iskusni otac želi svojoj još netaknutoj kćeri…

Uz Ministarstvo kulture Republike Srbije, za debeli budžet filma zaduženi bijahu Pink televizija, Chipsy i Chrysler/Jeep, pa vam se tako za vrijeme gledanja nekoliko puta može učiniti da je film ovdje zbog sponzora, a ne obrnuto. Iako nam potrošena cifra nije poznata, o zaradi i kalkulacijama puno govori činjenica da je film samo u Srbiji vidjelo cca. 500 000 ljudi, a nisu loše ni prognoze za bivše yu republike.

Najveće pohvale definitivno idu nabudženoj produkciji i standardima koji su bliže američkim blockbuster normama nego srpskoj (ili regionalnoj) kinematografskoj (a i onoj drugoj) stvarnosti. Vrag i Anđeo koji su u prvom dijelu briljirali britkim šalama u nastavku su ostali nekako mlaki.