2001: Odiseja u svemiru - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      2001: Odiseja u svemiru

2001: Odiseja u svemiru

2001: A Space Odyssey (1968.)

Warner Bros. / Continental film

148' avantura, drama, ZF

Režija:           Stanley Kubrick

Uloge: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Daniel Richter

Scenario:        Stanley Kubrick, Arthur C. Clarke

Producent/i:   Stanley Kubrick

Linkovi:

imdb
stanleykubrick

2001: Odiseja u svemiru

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.59
85
0.00

Remek djelo i jedan od najistaknutijih filmova ZF žanra svih vremena. Naslov koji nedvojbeno spada u 'must see' kategoriju.

Četiri milijuna godina prije Krista, majmuni na Zemlji pronalaze neobični crni monolit. Uskoro jedan od majmuna uzima kost mrtve životinje i rabi ga kao alat, ali i oružje. Evolucija čovjeka može započeti. Dvije tisuće godina nakon Krista, znanstvenici pronalaze još jedan monolit u krateru Clavius, američkom teritoriju na Mjesecu. Monolit odašilje neobične radiovalove prema Jupiteru. Osamnaest mjeseci kasnije, svemirski brod Discovery poslan je na Jupiter da prati signal i otkrije mu uzrok.

U 2000. godini, putovanje svemirom već je normalna stvar i vrše ga obične avio kompanije (npr. Pan American). Glavni problem pri ovakvim putovanjima je nedostatak gravitacije. Zbog toga su odjeća, obuća, hrana, pa čak i toalet prilagođeni novim uvjetima. Znanstvenici pronalaze monolit na Mjesecu, no ne znaju mu svrhu niti tko ga je postavio, a kamoli zašto šalje radio signal prema Jupiteru.

2001. godine letjelica Discovery sa pet, tj. šest članova posade, poslana je prema Jupiteru kako bi otkrila uzrok i svrhu signala s Mjeseca. Posadu čine dr. Frank Poolman (Gary Lockwood) i dr. Dave Bowman (Kier Dullea) a tri člana posade u stanju su hibernacije kako bi se uštedjelo na hrani i njihovoj energiji. Rad njihovih organa nadgleda H.A.L. 9000 (ili jednostavno Hal), šesti član posade. Hal (glas daje Douglas Rain) je ultraračunalo koje je u stanju reproducirati i obavljati većinu funkcija ljudskog mozga, no puno brže i sofisticiranije. Nepogrešiv je i ujedno najvažniji faktor cijele misije. Za vrijeme razgovora s dr. Bowmanom, Hal uočava grešku na vanjskom dijelu letjelice. Nakon inspekcije, Bowman i Poole otkriju da je Hal u krivu i posumnjaju u njegove namjere. Za jednog od njih ovo putovanje biti će posljednje...

Ideju za film Kubrick je preuzeo iz kratke priče 'The Sentinel', Arthura C. Clarkea. Clarke i Kubrick paralelno su radili na Odiseji – Clarke je pisao knjigu, a Kubrick scenarij. Cijelo vrijeme usko su surađivali i jedan drugome sugerirali izmjene u radnji. Clarke je kasnije napisao i nekoliko nastavaka priče.

Zbog kompleksnosti filma, Kubricka se često ispitivalo o Odiseji. Uvijek je odbijao govoriti o njenu značenju, govoreći da je ispravno ono što sami shvatimo. Tematika filma je beskrajna, govori o utjecaju tehnologije na čovjeka, o tome kako čovjek postaje rob vlastitim pomagalima i napose o tome kako čovjek mora evoluirati kako bi mogao upoznati, istražiti i osvojiti svemir. Čovjek je dosegao maksimum evolucije na Zemlji, a da bi stupio u svemir, mora ponovno naučiti hodati, jesti i pa čak i vršiti nuždu. Hal je pak oličenje stroja kojem ljudi postaju robovi. Time prelazi granice ljudskog morala i glavna ideja kojom Hal nastaje automatski pada u vodu.

Izostanak dijaloga (40 minuta dijaloga u 140 minuta filma) dodatno ističe izvrstan vizualni ugođaj filma. Kubrick također čini prekretnicu u uporabi glazbe u filmu i podiže je na novi nivo. Umjesto da glazbom popunjava tišinu, glazbom stvara ambijent i koristi je za pričanje priče.