Kletva. - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Kletva.

Kletva.

Ju-on: The Grudge (2003.)

Xanadeux Co. Ltd. / VTI

92' horor

Režija:           Takashi Shimizu

Uloge: Megumi Okina, Misa Uehara, Misaki Ito, Yui Ichikawa, Kanji Tsuda

Scenario:        Takashi Shimizu

Producent/i:   Takashige Ichise

Linkovi: imdb

Kletva.

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.38
13
0.00

Japanski horor o osvetnički raspoloženom duhu koji proganja svakog tko se usudi kročiti u njegovu kuću.

Socjalna radnica Nishina Rika posjećuje nemoćnu, za krevet prikovanu staricu u njezinoj kući. Uočava neobičnu pojavu, nešto poput duha koji se nakratko ukazuje iza zapečaćenih vrata. Njezino otkriće alarmira policiju koja ubrzo otkriva da su ljudi koji su posjećivali kuću redom nestali.

Istraga ih vodi do bivšeg detektiva Izutnija Toyame koji je radio na slučaju ubojstva u kući. Muž je ubio ženu no njihov sin nikada nije pronađen. Probuđeni, osvetnički raspoloženi tzv. 'Ju-On' duh širi svoje područje djelovanja ne bi li pronašao i ubio Toyama i njegovu kćer. Rika shvaća da je, ukoliko ne spriječi duha, i sama u životnoj opasnosti.

Uglavnom sto puta viđena haunted house premisa prisutna je i ovdje. Cijela plejada likova ulazi u kuću no malo tko iziđe. Film karakteriziraju dugi, pomalo dosadni djelovi s jedne i spooky trenuci s druge strane. Ovdje je riječ o originalnoj japanskoj verziji, inače adaptaciji starog japanskog TV filma.

Postoji, naime, i američka verzija čija formula je identična onoj pri adaptaciji 'The Ringa'. Kao i kod spomenutog japanca i ovdje je adaptacija podigla dinamiku zamjenivši dosadne djelove sa dodatnim scary scenama.