Tim Amerika: Svjetska policija - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Tim Amerika: Svjetska policija

Tim Amerika: Svjetska policija

Team America: World Police (2004.)

Paramount Pictures / VTI

105' akcija, animirani, komedija

Režija:           Trey Parker, Matt Stone

Uloge: Trey Parker, Matt Stone, Kristen Miller, Masasa, Daran Norris

Scenario:        Trey Parker, Matt Stone

Producent/i:   Trey Parker, Matt Stone, Pam Brady

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Tim Amerika: Svjetska policija

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.16
38
0.00

Nakon što su prije nekoliko godina Stone i Parker završili dugometražni spin-off 'South Parka', tvrdili su da ih ništa ne može natjerati da snime još jedan dugi uradak.

E, kad bi kreativcima bilo samo tako zanemariti izazov.

Kada je jedan dan Parker na TV-u vidio epizodu britanske lutkarske SF serije 'Thunderbirds', odlučio je - ajmo napraviti film s lutkama! Za snimanje filma po kultnoj seriji bilo je kasno jer je Universal već počeo s produkcijom igrano-filmske verzije serije s Jonathanom Frakesom kao režiserom. Laknulo im je, ipak, što film neće biti izveden s lutkama, tako da je koncept ostao originalan.

Sljedeća ideja bila je da snime lutkarsku verziju ovogodišnjeg filma katastrofe 'Dan poslije sutra', ali pravnički tim brzo ih je od toga ohladio. Napokon su shvatili da bi najpametnije bilo da sami smisle likove i priču. Tako je nastao 'Team America: World Police' koji prati internacionalnu policijsku organizaciju zaduženu za očuvanje svjetske stabilnosti: Gary Johnston, broadwayska zvijezda u usponu, nevoljko pristaje postati član elitne postrojbe 'Team America' kako bi raskrinkao mutne poslove sjevernokorejskog diktatora Kim Jonga II koji teroristima planira prodati oružje za masovno uništenje.

Hrabra Garyjeva grupa prijatelja putujući cijelim svijetom suočava se sa svakojakim neprijateljima, uključujući i grupu holivudskih liberala koju čine Alec Baldwin, Liv Tyler, Matt Damon, Sean Penn, Susan Sarandon, Michael Moore.... Ne bi to bio Stone/Parkerov film da nema uobičajenog prostačenja, podbadanja, pjevno-plesnih brojeva i ismijavanja suvremene politike, a posebno borbe protiv terorizma, i holivudskih akcijskih blockbustera.

Filmska ekipa broji sve redom renomirane profesionalce: uz 35 najpoznatijih svjetskih lutkara, na filmu su radili i direktor fotografije Bill Pope ('Spider-Man 2' i 'Matrix'), dugogodišnji Muppetov suradnik Jim Dultz kao produkcijski dizajner, Karen Patch ('Royal Tenenbaums') koja potpisuje kostime za svih 250 likova i dr.!

Iako nekim filmovima od scenarija do realizacije treba i do dvije godine, 'T.A.' je završen u svega nekoliko mjeseci, mada su uživali radeći na filmu, ne skrivaju da je snimanje bilo iznimno frustrirajuće s obzirom da se radilo sa lutkama: 'Scenu u kojoj glavni lik pije snimali smo 50-ak puta prije nego je ispalo kako treba!'.