Iskupljenje na rijeci - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Iskupljenje na rijeci

Iskupljenje na rijeci

Mean Creek (2004.)

Paramount Classics / Discovery film i video

89' drama

Režija:           Jacob Aaron Estes

Uloge: Rory Culkin, Ryan Kelley, Scott Mechlowicz, Trevor Morgan, Josh Peck, Carly Schroeder

Scenario:        Jacob Aaron Estes

Producent/i:   Rick Rosenthal

Zemlja:          SAD

Linkovi: službeni site
trailer
imdb

Iskupljenje na rijeci

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

4.31
16
0.00

tenib 06.10.2005 Ocjena recenzije : 2.0

odlican prikaz stvarnosti

naizgled obicne stvari uvelicane do maksimuma teen umom, mogu kadkad poci po krivom.
savrsena prikazana realnost, jednog beznacajnog zivota, gdje je sve preuvelicano nedostatkom pravih problema u mladim glavama, nije uvijek samo nesto cega ce se sjecati neki, jednom za x godina. svakako vrijedan film. ocjena 3, samo zbog laznog idealiziranja mladog nasilnika, ali i ostalih likova.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

timbouctou 05.10.2005 Ocjena recenzije : 3.67

priroda stvari

Odličan film koji dokazuje kako tinejdžeri i tinejdžerske teme na filmu ne moraju uvijek biti praćene zatupljujućim humorom ili patetičnim prikazom sociopata u nastajanju. Iako se radi o Estesovom prvom filmu on nadmašuje mnoge koji na tom polju imaju više iskustva - i to velikim dijelom zbog toga što je film snimljen u nezavisnoj produkciji i time oslobođen propuštanja kroz filter jednoobrazne holivudske produkcije.
Mlada glumačka postava sjajno obavlja svoj zadatak i iznosi na leđima svu težinu filma mnogo uvjerljivije od velikog dijela njihovih duplo starijih kolega. Zanimljivo je kako Estes prvo namjerno oslikava situaciju crno-bijelom tehnikom s bullyem s jedne strane i ekipom prijatelja s druge - da bi nam onda kako film odmiče razgradnjom njihovih međusobnih odnosa i osobnih situacija potpuno razvodnio tu naoko čvrstu granicu. Tako bully tijekom izleta pokazuje i svoje friendly lice, a stariji dečko koji je i začetnik ideje o kažnjavanju negativca i sam postaje nasilnik prema svojim prijateljima kad ih počne izjedati grižnja savjesti. Mechlowicz je tu sjajno odglumio mladića koji svoje frustracije (jer je i sam meta maltretiranja svog poočima) projicira na kažnjavanje bullya koji mu je dostupniji i podložniji manipulaciji.
Ipak, prava zvijezda filma je petnaestogodišnja Carly Shroeder koja glumi nestvarno nevin i moralno najstabilniji lik u filmu. Plijeni svojom prisutnošću i najmanjim detaljem je sposobna oživiti najteže emocije na ekranu.
A detalji su nešto o čemu Estes zna mnogo. Detalji prirode imaju više funkcija - naglašavaju ritmičnost filma i izoliranost situacije, pojedine scene viđene kroz objektiv bullyeve handheld kamere dodaju realističnost - a sitni detalji komunikacije protagonista su sažeti i lišeni svega nebitnog.
Glazba je također odlična, nenametljivo dopunjava zlokobnu atmosferu i time mnogo pridonosi cjelini filma.
Iznenađujuće sjajan film koji mnogo toga nudi senzibilnoj publici.

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju:

VIP 09.02.2005 Ocjena recenzije : 4.25

Veoma ugodno iznenađenje

Film sam pogledao još na Zagreb film festivalu i prilično mi se dopao. Tematika bullynga se izgleda popularizirala u američkim filmova, no ovdje je to napravljeno prilično dobro. Gotovo cijeli se film odvija na putovanju rijekom čamcem, te je tu sjajan snimateljski rad obavljen. mladi glumci su veoma ujerljivi, posebno Josh Peck (kao nesimpatični bully George) koji bi mogao izrasti u vrlo dobrog glumca.
Priča teče prilično polako (baš onako kako volim), atmosfera je jako dobro ugođena, dok kroz scenarij uviđamo kakav je doista gnjavator mali Geroge i zašto mu se klinci žele osvetiti. Naglo odrastanje klinaca kroz nesretan događaj je prilično uvjerljivo i šokantno, te film zbog te priče liči malo na Ostani uz mene. Smatram da je dobro što vaj mali film ide u kinodistribuciju, jer konačno pokazuje da se stvarno dobar film o tinejdžerima i njihovim problemima može snimiti u obliku jedne sjajne drame, a ne u obliku debilne komedije koja se svodi na humor sex-izlučevine-debili. Vrlo dobar film jednog zaista potencijalnog i kvalitetnog redatelja i scenarista.
Ocjena: 4

Tvoja ocjena:-
Ocjeni recenziju: