Alamo - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Alamo

Alamo

The Alamo (2004.)

Buena Vista Pictures / Continental film

137' akcija, drama, ratni

Režija:           John Lee Hancock

Uloge: Billy Bob Thornton, Dennis Quaid, Jason Patric, Patrick Wilson, Emilio Echevarría

Scenario:        John Lee Hancock, Leslie Bohem, Stephen Gaghan

Producent/i:   Todd Hallowell

Linkovi: imdb

Alamo

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

3.37
19
0.00

Legenda o bici kod Alama ili, po američki, '13 dana slave' bila je i ostala motiv filmskih adaptacija, pa tako i ove, najsvežije sa B.B.Thorntonom u ulozi Davya Crocketta.

Filmske adaptacije povijesnih događaja, pogotovo onih o kojima ne postoje autentične informacije, predmet su brojnih kontroverzi, rasprava fanova, povijesničara i običnog puka.

Ekranizacija jedne od najpoznatijih bitaka u američkoj povijesti svakako spada u tu kategoriju ako zbog ničeg drugog, onda zbog nerazjašnjenih okolnosti u kojima je skončao legendarni Davy Crockett. U cipele Daveya Crocketta, kojeg je između ostalih glumio i John Wayne, ovoga puta uskače Billy Bob Thornton.

Film prati revoluciju u Texasu koja je trajala između 1835. i 1836. godine. U centru zbivanja je 13dnevna opsada Alama, američke utvrde koju je pred najezdom brojne i moćne meksičke vojske branila šačica teksašana. Konkretno, 183 teksašana odoljevali su napadima gotovo 2000 vojnika pod komandom meksičkog diktatora Santa Anna. Na čelu obrane utvrde bio je legendarni trojac William Travis (Patric Wilson), Davey Crockett i Jim Bowie (Jason Patric).