Slučajna suputnica - Arhiva
Home      Filmovi      Arhiva      Slučajna suputnica

Slučajna suputnica

(2004.)

Interfilm, HRT

73' avantura, komedija, drama

Režija:           Srećko Jurdana

Uloge: Dora Fišter, Zlatko Ožbolt, Cintija Ašperger, Ante Prkačin, Nenad Cvetko, Božidar Orešković, Milan Štrljić, Božidarka Frait, Matija Prskalo, Vlasta Knezović, Edo Vujić, Dominik Lovrić

Scenario:        Srećko Jurdana, Draženka Polović

Producent/i:   Ivan Maloča

Slučajna suputnica

Ocjena Glasova Tvoja ocjena Ocjeni film

1.67
3
0.00

Kažu, trebalo se biti pravi majstor pronaći 73 minute iskoristivog filmskog materijala koji bi se smontirao u ono što danas neki poznaju kao 'Slučajnu suputnicu'.

Srećko Jurdana, možda najstariji debitant u povijesti hrvatske kinematografije, poznati novinar i politički kolumnist tjednika Nacional, svojedobno asistent Zoranu Tadiću na filmu 'Ritam zločina', redatelj nekoliko televizijskih i kratkometražnih filmova, nakon uspjele novinarske karijere se vraća svojoj prvoj izražajnoj preokupaciji - filmu.

Fabularna linija prati nekoliko epizoda u životu mlade provincijalke Vanje koja nakon neuspješnih pokušaja ostvarenja normalne egzistencije u besperpektivnom rodnom kraju, napušta isti, te s malo osobnih stvari u naprtnjači odlazi prema nepoznatoj, ali prosperitetnoj Zagreb metropoli.

Svojevrstan je to film ceste s tih malo kilometara i nekoliko sati koliko treba za preći cijelu Hrvatsku uzduž i popreko, pa je jasno njeno neizvjesno i hrabro putovanje autostopom obogaćeno epizodama slučajnih i začudnih susreta s cijelom garniturom tranzicijskih karaktera, od seljaka do tajkuna. Dora Fišter je za ulogu 20-godišnje Vanje nagrađena Vjesnikovom diplomom koja se dodjeljuje najboljem debitantu u glavnoj ulozi.