Hrvatski video i eksperimentalni film u Velikoj Jabuci - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Hrvatski video i eksperimentalni film u Velikoj Jabuci

Hrvatski video i eksperimentalni film u Velikoj Jabuci

Zadnji vikend u veljači i prvi u ožujku rezervirani su za prezentaciju hrvatskih video i eksperimentalnih filmskih uradaka novog datuma. Mjesto radnje New York, Mannhattan.

24.02.2004 0 komentara

Hrvatski video i eksperimentalni film u Velikoj Jabuci

U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i MM Centra SC-a predstavit će se u newyorkškom Millenium Film Workshop Inc. program pod imenom Recentni hrvatski video i eksperimentalni film, radovi nastali u zadnje tri godine s izuzetkom njih nekoliko koji datiraju iz druge polovice devedesetih.

Millenniun Film Workshop Inc. prezentira, distribuira, producira i educira o svemu s područja medijskih umjetnosti, a posebnu pažnju poklanja umjetničkom filmu, videu i fotografiji. Svojim su djelovanjem, prezentirajući filmove koji su u relevantnim krugovima vrednovani kao vrhunska umjetnička djela, izgradili kultni status.

Kao takvi, prikazali su mnoge vrijedne uradke medijskih kuća poput Lightconea iz Pariza ili londonskog Luxa. Hrvatima je uvrštanje u program 'Pesonal Cinema Series' drugo gostovanje u Millenniumu, a uočeni su zbog toga što su u zadnjih desetak godina često prisutni na svim važnijim smotrama suvremenih europskih medijskih dostignuća.

Recentni hrvatski video i eksperimentalni film je podijeljen u tri programa od kojih prvi prikazuje radove koji se bave konstantnim mjenama urbane geografije, a snimani su poststrukturalističkom tehnikom, drugi program bavi se radovima koji ispituju relacije vezane uz kretanje, akustiku, estetiku i simboliku vode, a autori trećeg programa eksperimentiraju s novim izražajnim mogućnostima.

Ana Hušman i Lala Raščić

Kako je program podijeljen u tri dijela, tako se i autori mogu podijeliti u tri generacije: ima i začetnika video izraza u Hrvata poput Dalibora Martinisa, Tomislava Gotovca ili Gorana Trbuljaka, predstavnika srednje generacije; Kristine Leko, Dan Okia, Simon Bogojević-Naratha i oni najmlađih; Ana Hušman, Lala Raščić ili Vlasta Žanić. 

Radovi 29 hrvatskih umjetnika prikazat će se ovog ljeta, početkom srpnja, na Međunarodnom festivalu novoga filma i videa u Splitu i sklopu projekta kojim će se predstaviti američki autori medijske scene iz razdoblja 1990. do 2000. Cijeli će program biti repriziran u većini gradova u Hrvatskoj, a projekt pomaže Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za kulturu.

Popis autora i njihovih radova koji će biti prikazani u sklopu programa Personal Cinema Series možete pogledati ovdje, a ako ste zainteresirani i živite u Zagrebu, isti će se materijali prikazivati 27. i 28. veljače u 20.00 u MM centru SCa.

Komentari

Nema komentara.