Od Vinkovaca do Pekinga - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Od Vinkovaca do Pekinga

Od Vinkovaca do Pekinga

DORF odao počast Edi i Šarli Akrobati, Sarajevo je sretan grad filma za Hrvate, na Zlatiboru Vas čeka kamp, a u Pekingu i L.A.-u imamo - umjetničke igre.

s.p. 10.03.2008 0 komentara

Od Vinkovaca do Pekinga

DORF 2008. odsvirao je svoje, a kao i uvijek – najbolje je završilo ono vezano uz majku, tj. uz Edu Maajku. Žiri je najboljim filmom na upravo završenom drugom Festivalu rock dokumentaraca proglasio 'Sevdah o rodama', film Silvija Mirošničenka o Edi Maajki. Tijekom četiri festivalska dana redatelj Mirošničenko je održavao i radionicu rock dokumentaraca, a nakon festivalskog dijela u Kildare's Music Pubu održavali su se razni rock koncerti.

Na vinkovačkom DORF-u je od 6. do 9.3. ukupno prikazano 17 filmova iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Velike Britanije i Nizozemske, što je privuklo više od 2000 posjetitelja. Uz 'Sevdah o rodama', zapažen je bio i film beogradske glumice Sonje Savić 'Šarlo te gleda', eksperimentalni kolaž fotografija i arhivskih snimaka koje predstavljaju spomenar alternativne kulture osamdesetih u bivšoj Jugoslaviji. Za sljedeće izdanje najavljuje se proširenje festivala s rocka na druge žanrove.

A u projektu 'Sarajevo grad filma' odabrano je pet filmskih projekata mladih talenata, od čega čak četiri vezana uz Hrvatsku. Matija Debeljuh režirat će 'The Roof', Nikolina Barić snimat će 'Sarajevo Spring', Vanja Sviličić treba režirati 'See You in Sarajevo', a Tiha Gudac producira 'Shopping', u režiji Alena Drljevića iz BiH.  
Za natječaj su se filmaši prijavili kao sudionici prethodnog Sarajevo Talent Campusa, a njima se kao pobjednicima u Sarajevu osigurava snimanje niskobudžetnih kratkih igranih filmova tematski vezanih uz taj grad. Snimanje odabranih projekata počet će u proljeće u Sarajevu, a prezentacija i promocija ostvarenih projekata bit će održana tijekom 2. Sarajevo Talent Campusa u okviru 14. Sarajevo Film Festivala.

Na sljedećem Sarajevo film festivalu predstavljaju se hrvatski kratki filmovi
A The Hungarian Multicultural Center, Inc. (HMC) u mađarskom gradu Balatonfuredu, u kolovozu 2008. organizira Filmski festival, te umjetnički rezidencijalni program. Prijave za sudjelovanje primaju se do 15. travnja 2008. Sudjelovati mogu svi filmski žanrovi i rodovi: igrani, kratki, dokumentarni, eksperimentalni, animirani, radovi djece, studenata i mladih. Svi radovi moraju biti u trajanju do 30 minuta, te nastali u protekle dvije godine. E-mail adresa za kontakt je: bszechy@yahoo.com, a link na službeni sajt je ovdje.

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, na Zlatiboru u Srbiji će od 4. do 21. kolovoza 2008. godine biti održan 3. Međunarodni studentski filmski kamp 'Interakcija - Zlatibor 08'. Tijekom kampa će dvadeset studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, biti podijeljeno u četiri ekipe, te snimiti četiri dokumentarna filma na temu 'Mladi'. Organizator osigurava smještaj i hranu za učesnike, te tehniku i materijal za produkciju filmova, a sudionik snosi troškove izdavanja vize i prijevoza do Beograda i natrag. Pravo sudjelovanja na natječaju imaju studenti koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma, govore engleski jezik i pravilno se prijave u roku do 15. travnja 2008. Detaljnije informacije o kampu i prijavni obrazac mozete dobiti na ovom mailu, kao i na sajtu ovdje.

Osim Olimpijskih igara, imamo još jedne svjetske igre, Artiade. Olimpijske igre umjetnosti iliti Artiade organiziraju se 2008. u kineskom Pekingu, te američkom Los Angelesu. Pozivaju se svi svjetski svjetski umjetnici (pa tako i naši), da predstave svoju zemlju kao kulturni ambasadori. Artiade su se prvi puta organizirale u Atlanti 1996. kao popratno događanje Olimpijskih igara, a nakon 1996. Artiade se organiziraju na istom mjestu i u isto vrijeme kao i Igre. Sudjelovati mogu umjetnici sa sljedećih područja: film, kratki film, fotografija, slikarstvo, kiparstvo, instalacija / konstrukcija, video instalacija (video, interaktivne umjetnosti, net art, urban art). Prijave se primaju do 31. ožujka 2008., a za službene prijave i dodatne informacije možete se obratiti njihovom službenom sajtu.

Komentari

Nema komentara.