Koje je vjere Barbika? - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Koje je vjere Barbika?

Koje je vjere Barbika?

Kratki pregled povijesti jednog naroda prikazane uz pomoć najpoznatije lutke na svijetu - Barbie. Bez brige, ne radi se o povijesti Hrvata.

filmski.net 08.11.2007 0 komentara

Koje je vjere Barbika?

Da vidimo - vitka, visoka, dugonoga, plavokosa, plavooka Barbika možda je...Šveđanka? Njemica? Dankinja? Ne, ne, dragi moji,ako niste znali Barbie vam je punokrvna Židovka. Barem, ako gledamo po mami - davne 1959. kreirala ju je Židovka Ruth Handler, suosnivačica korporacije Mattel koja je u početku bila mala tvrtka za proizvodnju okvira za slike. Zatim su počeli proizvoditi namještaj za kuće za lutke i tako je slijedom događaja na svijet došla i Barbie. Ostalo je povijest.

Kratki film 'The Tribe' bavi se Barbikinom poviješću, ali gledanom kroz prizmu Židovskog podrijetla. Sam naslov filma označava Židovsko pleme - iako su danas Židovi priznata nacija sa svojom državom, među sobom se i dalje često nazivaju plemenom, a i mentalitet im je nerijetko plemenski - 'svi za jednoga, jedan za sve'.

Film je koncipiran kao zabavna diskusija o tome što danas znači biti Židov sa sociološkog i psihološkog aspekta. U 18 minuta stala je cijela bremenita židovska povijest - od Davida, izgnanstva, preko srednjeg vijeka i holokausta do današnjih utjecajnih židovskih lobija. Klasična naracija kombinirana je s modernim vizualnim stilom – arhivski snimci i intervjui miješaju se s raznovrsnom animacijom, grafikama, pa čak i slam poezijom. Narator filma je poznati art glumac Peter Coyote, Židov koji, poput Leonarda Cohena, u zadnje vrijeme koketira sa zen budizmom.


'The Tribe', r: Tiffany Shlain, teaser s Barbikom

Film je napisala, producirala, montirala i režirala Tiffany Shlain, a oko scenarija joj je pomogao suprug koji se - kako prigodno - zove Ken. No, Ken Goldberg nije mišićavko tupog pogleda, nego moderni umjetnik i profesor robotike na uglednom američkom sveučilištu Berkeley.

Ovaj par ima posebnu 'žicu' za moderne tehnologije - Tiffany je suosnivačica Međunarodne akademije za digitalnu umjetnost i znanost, koja organizira dodjelu nagrada Webby za najbolje web sadržaje. Ugledni Newsweek već ju je proglasio 'ženom koja oblikuje 21. stoljeće', a njeni filmovi prošli su bezbroj festivala i osvojili razne nagrade. Prije 'Tribea' snimila je 'Life, Liberty and The Pursuit of Happiness', koji u sličnom vizualnom stilu predstavlja priču o ženskim pravima. Ranije radove možete pogledati na njezinom YouTube kanalu.


'The Tribe', r: Tiffany Shlain, trailer

Kao internetska vizionarka, Tiffany je odlučila svoj film distribuirati preko iTunesa, što čine i mnogi autori kratkih filmova. No, uspjeh filma iznenadio je i samu autoricu -nakon samo mjesec dana postao je uvjerljivo najskidaniji kratki film. Među prvih deset nalaze se sami kratki Pixarovi i Disneyevi crtići i još jedan nezavisni film. Posebno iznenađuje uspjeh 'The Tribea' kad se zna da su dokumentarci inače slabo tražena roba na iTunesu.

Film je nastupio je na brojnim festivalima, uključujući i Sundance, a dobio je nagrade na festivalima u Varšavi, Nashvilleu i Los Angelesu. Reakcije kritike su također vrlo pozitivne, New York Magazine napisao je da film uvjerljivo izlaže tezu o Barbie kao 'ultimativno asimiliranoj američkoj Židovki'.

Također, primjer ovog filma pobija učestalu predrasudu o židovskoj gramzivosti - možete ga skinuti sa iTunesa za samo dva dolara. 

Komentari

Nema komentara.