Najveća retrospektiva hrvatskog video-arta - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Najveća retrospektiva hrvatskog video-arta

Najveća retrospektiva hrvatskog video-arta

Insert - štreberska i ambiciozna izložba koja ima za obuhvatiti 90% video-art produkcije u Hrvata vrata otvara 20. rujna. Mjesto radnje: 19. paviljon ZG velesajma.

m.n. 13.09.2005 0 komentara

Najveća retrospektiva hrvatskog video-arta

U bogatoj jesenskoj kulturnoj ponudi dragog nam glavnog grada naći će se projekt 'Insert' koji će ljubiteljima video-arta i ostalim znatiželjnicima konačno dati jedan temeljiti, opsežni uvid čistog arhivskog tipa, s gotovo 90% video radova koji su nastali na našim prostorima.

Za kormilom je Muzej suvremene umjetnosti, a ambicioznu retrospektivu odradit će kustos Tihomir Milovac uz suradnju kolega iz drugih institucija i medija: direktorom Riječkog muzeja suvremene umjetnosti Brankom Franceschijem, te kritičarkama Antonijom Majačom i Silvom Kačić, prenosi Radio 101.

Uz napomene da se inicijativa događa dosta kasno, potrebno je odmah naglasiti da je dobro što će se izložba uopće ostvariti. Ipak živimo tu gdje živimo… Ako ovaj dnevno-politički dio ostavimo sa strane, projekt ima biti generalno preglednog karaktera, neće se inzistirati ni na kakvog tematskoj odrednici niti pak formi, a najveće adute predstavljaju prvi uradci genijalnog Dalibora Martinisa i Sanje Iveković (naslovna, TRIangle), kao i oni Ladislava Galete, Brede Beban te Hrvoja Horvatića.

Ukupna produkcija koja se proteže unutar posljednjih četrdesetak godina bit će podijeljena u nekoliko segmenata: na videoinstalacije, višekanalne projekcije, radove bliže filmskoj dramaturgiji, te na one koji su u relaciji s konkretnim ambijentima. Da bi se osigurala što veća preglednost, središnji će se dio postave organizirati po dekadama, a svaki će umjetnik po segmentu biti predstavljen jednim radom.

Da titula štreberskog ne bi ostala u pogrdnom značenju, za one temeljitije i zahtjevnije posjetitelje 19. paviljona bit će dostupan iscrpan digitalizirani arhiv (sve u svrhe edukacije), a poseban poklon predstavljaju novi projekti Bena Caina, Tine Gverović i Davida Maljkovića koji su producirani za sam 'Insert'.

Komentari

Nema komentara.