Bijenale u Veneciji - svega i sva! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Bijenale u Veneciji - svega i sva!

Bijenale u Veneciji - svega i sva!

70 zemalja, 30 izložbi, 5 mjeseci, dvije Španjolke, jedan Corto! Tako glasi najveća umjetnička smotra izražena u brojkama. No, prave se stvari ipak kriju u sadržaju!

m.b. 24.08.2005 0 komentara

Bijenale u Veneciji - svega i sva!

Kakogod okrenuli i štogod mislili o pretencioznim umjetničkim okupljanjima, moramo priznati da Venecijanski bijenale ipak krije neke od najzabavnijih i najmaštovitijih djela današnjice, a s time naravno i cijelu silu neobičnih autora i njihovih ideja. Primjerice, ovo je prvo bijenale u 110 godina kojima ravnaju dvije osobe, i to žene - Španjolke Maria de Corral zadužena za izložbu u talijanskom paviljonu pod nazivom 'The Experience of Art' i Rosa Martinez koja je selektirala izložbu 'Always a Little Further' u venecijanskom Arsenaleu. Iako pomalo drugačijih pristupa, obje su predstavile 100-ak autora, s time da je Marijin cilj bio okupiti autore koji otkrivaju umjetničke emocije, a Rosina ideja se krije iza slavnoga nacrtanog pustolova, Venecijanca Corta Maltesea, u čiju čast njezin postav ispituje estetičke trendove na početku novoga milenija.

Uz takva dva postava, krije se i 70-ak nacionalnih paviljona (hrvatski paviljon nažalost ne postoji, ali se lijepa naša predstavlja izložbom selektora Slavena Tolja na kojoj sudjeluju npr. Zlatan Dumanić, Alen Floričić i Goran Trbuljak) te enormne količine kvadratnih metara na kojima će sve od 6. studenog vladati suvremeni art.

Ginko Pictures, Gilbert&George

Naravno, upravo su sami autori i njihova djelca najzabavniji dio bijenalne smotre, poput primjerice, Gilberta & Georgea koji predstavljaju Veliku Britaniju svojim osebujnim 'living sculpture' konceptom iliti idejom da su upravo oni sami umjetničko djelo. Njihova je 'Ginko Pictures' serija slika zamišljena kao križanac između postera i murala, a na svim se slikama kriju slični motivi - lišće ginka (kao simbol života) i slike slavnih artista u najrazličitijim pozama (inače, Gilbert & George prije liče na simpatične britanske djedice nego na sumanute artiste za koje se nadaleko čuje).

Letonce pak predstavlja slavni američko-letonski nezavisni videoumjetnik Jonas Mekas, koji će uz brojne druge materijale (čak 6 programa filmskih i videradova te razne instalacije) premijerno prikazati 'Home Videos' (1987–2005), videoinstalaciju koja na 8 monitora prikazuje (arhivske) slike Mekasove obitelji i prijatelja koje je prebacio s Bolexice na video. To, čini se, ponajbolje otriva njegove preokupacije – slavljenje malih stvari, osobnih trenutaka s obitelji i prijateljima. 

Home Videos, Jonas Mekas

Uz sve te brojne paviljone, svjetskoj je umjetničko-novinarskoj zajednici za oko zapeo rumunjski paviljon u kojem izlaže Daniel Knorr ('European Influenza'), a možda je bolje reći da ne izlaže budući da je paviljon potpuno prazan te tako simbolizira siromaštvo istočnjaka u odnosu na bogate Europljane. Francuzi su se također veoma potrudili, pa su zaslužili i zlatnoga lava za najnacionalnu izložbu.

Od pojedinačnih umjetnika koje su okupile kustosice Marija i Rosa treba svakako spomenti Barbaru Kruger, kojoj je ove godine pripao Zlatni lav za životno postignuće u umjetnosti. Barbara se inače posvetila izradi pop-grafika u kojima kombinira snažne političke i društvene tekstualne poruke sa slikom retro-plakata. Zatim slavne girl riott cure – Guerrilla Girls koje u skladu sa svojim djelovanjem svraćaju pozornost na problem žene u suvremenu društvu. Jedan od njihovih slogana je – Francusku na Bijenalu predstavlja žena; koga briga što se to prvi put dogodilo u 100 godina!

Wave UFO, Mariko Mori

Još jedna dobro nam znana žena imala je što reći ove godine. Pipilotti Rist svoju je svoju videoinstalaciju 'Homo Sapiens Sapiens' (naslovna) zato projicirala na zidovima crkve, a mnogi upravo to spominju kao jedan od deset najizložaka Bijenala. Candice Breitz također je prikazala nekoliko konceptualnih videoradova pod nazivom 'Father' i 'Mother', kojima je kolažirala slavne očeve i majke iz poznatih filmova. Prašinu je podigla i mlada Japanka Mariko Mori, svojom iznimno skupom hiperpop environment instalacijom 'Wave UFO' (1999-2002) u koju se može ući te provesti nekoliko minutra iskušavajući neko drugo psihičko, fizičko, mentalno te estetičko iskustvo.

No, i muškarci su rekli poneku pa smo primijetili rusku grupaciju Plavi nosevi koji su predstavili 12 video loopova projiciranih na kartonske kutije ('Quest') i sunarodnjake im, Galinu Myznikovu i Sergeyja Provorova s instalacijom 'Idiot Wind', a koje su posjetitelji Tabor Film Festivala mogli upoznati preko videa 'Wet Chicken'.

Kako od šume bora ne biste vidjeli, predlažemo završetak ovoga članka i surfanje po nekim zgodnim sjatovima (fotke ili pak popis svih autora), a i čekirajte i iznimno neinformativan homepage, ako vam drago. Možete se zaputiti i put same Venecije jer Biennale traje do 06. studenoga. Ove godine:)

Komentari

Nema komentara.