City Paradise - šestominutna bombona - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      City Paradise - šestominutna bombona

City Paradise - šestominutna bombona

Dašak Francuske, poseban britanski touch i na vrh malo Japana – u nagrađivanom i hvaljenom kratkišu Gaelle Denis naći ćete sve spomenuto. Nudimo i link!

m.n. 01.08.2005 0 komentara

City Paradise - šestominutna bombona

Gaelle Denis, rođena Francuskinja (1975.) u istoj je živjela do 2000. godine kada je preselila u London poradi školovanja. Njezin je cilj bila animacija, mjesto radnje: Royal College of Art. Da je ona koja obećava, obznanila je svijetu kratkišem 'Fish Never Sleep', zaokruživši simbolično svoj 4-mjesečni boravak u Kyotou te si osiguravši brdo priznanja (npr. BAFTA za Najbolji animirani short 2003., Najbolja europska animacija na Cinanimi). Njezin smo novi uradak sreli kao pobjednika kratke selekcije Los Angeles Film Festivala, evo ga i u selekciji kratkog filma na SFF-u, a nominiran je i za prestižnu nagradu Cartoon D'Or.

Glavna je junakinja ovog šarenog crtića za odrasle Tomoko (Hiroe Takei), Japanka koja je upravo doselila u London ne bi li savladala engleski. Grad joj isprva djeluje zastrašujuć i stran, te vrlo rijetko napušta kuću, no nakon neobičnog, nadnaravnog susreta sve se mijenja. Ispod Londona slučajno otkriva šaren, topao i prijateljski grad (u biti najviše sliči na vodu), upoznaje brdo ljudi, a da je dobro naučila jezik vjerojatno ne moramo posebno naglašavati.

Denisova koristi boje i crtež koji su u skladu s generalnim raspoloženjem – depresija preseljenja prenosi se kroz sivilo, prijeteće zgrade i oštre linije, dok se s podzemljem i smislom otkriva kričava crvena i roza boja (posebno na Tomokinoj kapi za plivanje, busevima, cvijeću), ali i nježni tonovi plavo-zelene.

Što se tehnike tiče – osim klasičnog olovka papir pristupa i compa koji sve više postaje must, za snimanje nekih scena korištena je i dobra stara kamera. Posebno je mjesto zaslužila i ekstatično slatka i atmosferična glazba (ako pretjerujem mi oprostite jerbo sam oduševljena) – potpisuju Jocelyn Mienniel te Joanna Newsom. MNJAM!!!

Gaelle Denis je uz već navedene nagrade i ove godine animirana za BAFTA-inu nagradu za najbolji animirani short, članica je zanimljive kompanije 'Passion Pictures' (klik – naći ćete još koji zanimljivi short), a primila je i IMAGINA nagradu u kategoriji art režije. Nakon sveg lamentiranja, mogli biste se počastiti i gledanjem! Klik!

Komentari

Nema komentara.