Amour Fou – luda ljubav (za filmovima) - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Amour Fou – luda ljubav (za filmovima)

Amour Fou – luda ljubav (za filmovima)

Oni produciraju filmove. I to ne bilo kakve. Trude se imati posla samo s onima koji proširuju granice estetike, tehnologije i sadržaja. I to im uspjeva.

08.07.2004 0 komentara

Amour Fou – luda ljubav (za filmovima)

Amour fou imaju 17 gotovih uradaka, najviše kratkih, a ponešto dugih i glazbenih. U produkciji je trenutno 5 projekata, a u začetku njih 13. Dakle, radi se punom parom s obzirom da su počeli tek 2002. Većina filmova trudi se dekonstruirati filmski žanr, izmješati sve poznate kategorizacije. Sve što izađe iz Amour Foua potvrđuje da se ovdje radi o jednoj od vodećih nezavisnih filmskih kuća u svijetu. Ove prave male revolucionare filma predvode glavni i odgovorni in da haus Alexander Dumreicher-Ivanceanu i Gabriele Kranzelbinder.

Od radova, posebno se izdvajaju Fast Film o kojem smo već puno pisali (a u međuvremenu smo se sjetili da ga možete pogledati u prošlogodišnjoj online konkurenciji Motovuna) i 'In the Beginning Was the Eye'. Bady Mink napravila je 45minutni film koji kritika opisuje kao portret Austrije viđen očima Jan Švankmajera i Davida Lyncha inspiriran kultnim filmom Kabinet Dr. Caligarija. Šest godina trajala je produkcija ovog iznimnog djela za koje je korišteno stotine razglednica. Sve počinje u kabinetu jednog pjesnika koji pretresajući svoje police biva odnešen klišejiziranim slikama-razglednicama Austrije...

'In the Beginning Was the Eye', sve počinje u radnoj sobi jednog pisca...

Film je svjetsku premijeru doživio na prošlogodišnjem Cannesu, a dosad je već obišao masu festivala pa je moguće da dođe i na neki domaći. Više detalja pronađite na službenoj stranici filma, a ovdje možete vidjeti spomenutu impresivnu listu poziva na festivale, kratke recenzije i popis nagrada.

Amour Fou naravno nije izostao ni s ovogodišnjeg Cannesa. Bili su zastupljeni zadnjim dijelom Joseph trilogije 'Girls and Cars - in a colored new world' Thomas Woschitza, u kojem u 30ak minuta otkačenog road filma četiri Josefa napuštaju crno-bijeli kontinent i odlaze u živopisnu Kanadu gdje susreću šarene likove, pin upice, automehaničare i, naravno, razne automobile. Film izvrsnih dijaloga i neočekivanog završetka.

'Girls and Cars - in a colored new world', četiri Josepha i automobil

U produkciji Amour Fou-a rađen je i film 'Struggle' u režiji Ruth Mader, smješten blizu austijske granice istovremeno na granici između zapada i istoka, bogatstva i siromaštva. Mlada Poljakinja Ewa u tom filmu mijenja razne poslove, od branja jagoda, rada u pilećoj klaonici do ribanja podova u bogatijim domaćinstvima. Drugi dio filma prikazuje bečkog agenta nekretninama, Marolda, koji brije po swingers barovima nadajući se da će to istjerati njegov osjećaj praznine. Na kraju filma, njih dvoje se sreću... Film je bio na prošlogodišnjim festivalima u Motovunu, Sarajevu, Beogradu i mnogim drugima.

'Struggle', Ewa lijevo, Marold desno

U jednu ruku imamo sreće što je Amour Fou prilično blizu, u Austriji, pa imamo često prilike vidjeti njihove radove, tako je i njihov 3minutni kompjuterski generirani uradak 'Preserving Cultural Traditions in a Period of Instabiltiy premijerno bio prikazan na nedavno završenom filmskom festivalu novog filma u Splitu kojem se u pozadini čuju komentari Stan Brakhagea o naviranju i prodoru digitalne tehnologije.

Na sajtu među informacijama o svim njihovim filmovima možete i pogledati prvi Amourov film 'Enduring freedom', 4minutni film Edgara Honetschlägera. Sajt ima i shop, doduše samo na njemačkom, u kojem možete između ostalog kupiti dvd Virgil Widrichevih filmova o kojima smo već pisali: 'Brighter than the Moon', 'tx-transform', 'Copy Shop' i 'Fast Film'. Widrich je stalni suradnik Amour foua (što se može i iščitati iz određenih minucioznih metoda pravljenja filma).

Virgil Widrich, Bady Minck, Ruth Mader, Alain Guiraudie

Komentari

Nema komentara.