S 0.0 promila kroz Hollywood - Hot Spot
Home      Vijesti      Hot Spot      S 0.0 promila kroz Hollywood

S 0.0 promila kroz Hollywood

Prema novom prometnom zakonu – u Hrvatskoj se više ne pije. Hollywood nema tako rigorozne odredbe pa glumci i ostali slavni cugaju do besvijesti.

24.08.2004 0 komentara

S 0.0 promila kroz Hollywood

Alkohol ubija, razara obitelj i društvo, vodi k nasilju i agresivnom ponašanju… Sve su se te tvrdnje pokazale provjereno točnima i to ne u nekoj getoiziranoj četvrti ili u sirotinjskom naselju, nego u meki poznatih i bogatih – u Hollywoodu.

 

Ako ste celebrity jako vam je teško pobjeći od alkohola. Cuga je posvuda – na domjencima, ručkovima, večerama, banketima, koktel-partyima, premijerama, modnim revijama, izložbama… svim mjestima na kojima se viđa i biva viđen. A takvih je jako puno. Čašica ovdje, čašica ondje, čašica iz navike pa se ubrzo preskače čašica i jednostavno nateže iz boce. Dodajte takvom načinu života i nesređene obiteljske prilike, opsesivne obožavatelje, pohlepne menadžere, studije, producenate, pritisak medija koji od zvijezda očekuju da su uvijek u top-formi… i što dobivate? Stres, stres i stres koji se najbrže, najjednostavnije i najlegalnije ublažava alkoholom, alkoholom i akloholom.

 

Da je alkohol stari frend holivudskih zvijezda dokazuje i činjenica da su mnoge zvijezde iz nijemih filmova bile poznate kao 'ljubitelji kapljice'. Rudolph Valentino, naprimjer, glumac koji je slovio kao veliki zavodnik često je osim žena ljubio i grlić boce. Za divu Joan Crawford se pričalo da dnevno popije 2.5 dcl votke i da tek nakon toga može normalno funkcionirati. Kad se velika Marlene Dietrich prvi put susrela s holivudskom slavom također nije mogla odoljeti alkoholu – glumački uspjeh bio je popraćen žešćim opijanjem sve dok nije tijekom jednog nastupa pala i na više mjesta slomila nogu (umrla je od posljedica otkazivanja jetre i bubrega).  

 

Errol Flynn kao Robin Hood: 'Nego, Marion, di si ono sakrila votku?'

Kasnije, zlatno doba Hollywooda donijelo je još više zavodnika i fatalnih glumica, ali i još više alkoholičara među njima. Errol Flynn je bio toliko poznat kao cuger da su mu na nekim filmskim setovima izričito zabranjivali da pijan dolazi na snimanje. No, on je i tome znao doskočiti – uštrcao bi votku u naranče koje bi onda jeo tijekom pauzi. Richard Burton, poznati suprug još poznatije Elizabeth Taylor (koja se također propila), priznao je da ga ovisnost o alkoholu prati od malih nogu: 'Moj otac je smatrao da se one koji ne idu u crkvu i ne piju alkohol ne može tolerirati. Odrastao sam u tom uvjerenju.' Spencer Tracy, suprug Katharine Hepburn, se čak i šalio o svom problemu s pićem: 'Dovraga, znao sam odlaziti na dvotjedne pauze za ručak.'

 

Zvijezda western filmova i 'najbrži pištolj zapada', John Wayne je osim na okidaču bio brz i na gutljaju. On i njegov 'prijatelj u piću', glumac Ward Bond, često su nacugani smišljali razne šale, a u jednom su pijannom incidentu razbili vrata – Wayne ih je probio šakom kako bi oborio Bonda koji je stajao s druge strane. Peter O'Toole, koji se nedavno vratio na velike ekrane ulogom kralja Prijama u 'Troji', dugo se oporavljao od svojih razuzdanih godina. Još tijekom '70-tih imao je velikih zdravstvenih problema zbog teških opijanja, a preživio je zahvaljujući apstinenciji od alkohola i dugotrajnom liječenju.

Holivudske dame oduvijek bile sklonije sedativima i ostalim pilulama koje se lako mogu skriti i u najmanju torbicu, ali to ne znači da ih nisu (suprotno uputama liječnika) često zalijevale alkoholom. Svima je poznata priča o misterioznoj smrti Marilyn Monroe i vjerovanje da ju je smaknuo klan Kennedyevih jer je ljubovala s tadašnjim predsjednikom SAD-a J.F. Kennedyem. Ipak, vjerojatnije je da ju je u smrt odvela ljubav prema koktelčićima od sedativa i alkohola – što i piše u njenoj smrtovnici.

Judy Garland i Humphrey Bogart u noćnom klubu 'Ciro' 1955.

Dječje čudo Judy Garland je brzo ogrezla u ovisnosti. Čak i kad je imala dvadesetak godina dodijeljivali su joj uloge djevojčica pa je zbog čestih dijeta i izgladnjivanja kojim se kočio njen fizički razvoj tražila utjehu u piću i tabletama. Tu je naviku prenijela i na svoju kćer, Lizu Minnelli, kojoj je srednje ime 'Klinika'. Osim onih za plastičnu kirurgiju, nesretna Liza je pohađala i mnoge ustanove za odvikavanja od droga, alkohola i svojih supruga. Pred dvije godine se zajedno s Davidom Gestom prijavila na tečaj 'samopomoći' u trajanju od osam tjedana. No, ni nakon tretmana stvari nisu krenule na bolje pa je njihov brak završio u svađi, lomnjavi i tuči u kojoj je, navodno, David izvukao kraći kraj.

Kad se jednom krene, nije lako stati... Najbolje je to opisao Woody Harrelsson koji je priznao: 'Kad sam se ostavio trave i pića, plakao sam svaki dan.' Danas se alkoholizam više ne smatra 'romantičnim' ili 'običnim' kao nekada pa se svi slavni 'prijestupnici'  već nakon prvog javnog pijanstva prijavljuju u klinike i liječene alkoholičare. Taj slučaj je zadesio i Bena Afflecka, Matta Damona i Tobey Maguirea koji su se 'radi prevencije' prijavili na liječenje (?!). Za razliku od njih, mnogi su godinama poricali svoju ovisnost i u raznim pijanim stanjima šokirali javnost. Johnny Depp je rasturio hotelsku sobu, Russel Crowe je napadao paparazze i započinjao tuču gdje god bi se pojavio, a njihovim tragom danas ide pomalo ekcesivni Colin Farell koji proganja žene, ali i barove.

 

Naravno, u očima javnosti su najgore prošli oni koji su 'uhvaćeni na djelu'. Baš je nedavno uhićena zvijezda Baywatcha, David Hasselhoff kako u vrlo pijanom stanju upravlja automobilom. Da stvar bude gora, bježao je od policije. Njegova kolegica Carmen Electra je također pred par godina uhvaćena kako 'vozi pod utjecajem', ali njen 'utjecaj' je bio kokain u većim količinama. U veliku skupinu onih koji su još 'pali' za volanom ubrajaju se i Nick Nolte, Keanu Reeves, Shannen Doherty pa i George W. Bush, sadašnji američki predsjednik.

 

Karmela i Mič zabavljaju se bocom, a Pamela je dokazala da je pametna plavuša i utješila se Tommy Leejem

 

Da bi priveli pijanog i drogiranog Christiana Slatera, policajci su se 1997. morali propisno namučiti. On je u svom ludilu ugrizao čovjeka, napao ženu i pokušao ugrabiti policajčev pištolj dok ga je privodio. Šuška se da se u svom bijegu pred policijom zatvorio u javni WC i tamo na zidu svojim izmetom napisao 'Poop' (kakica). Sve to je malo manje začudno kada se zna da je Christian svojedobno intezivno partijao s Riverom Phoenixom koji je ispred jednog kluba u Los Angelesu preminuo od overdosea. Začudo, Slater se uspio rehabilitirati i danas je uzoran otac i građanin.

 

Mnogi su se, poput njega ospjeli otarasiti ljubavi prema alkoholu. U tu skupinu ubraja se i Dylan McDermott koji je počeo piti s 15 i prestao s 23 godine. Rob Lowe je 1988. bio upleten u veliki skandal sekualnog iskorištavanja maloljetnice što ga je odvelo u alkoholizam od kojeg se izliječio u devedesetima. Obitelj Wahlberg (osmero braće i sestara) imala je također veliku frku s svojim nevaljalim potomcima. Donnie Wahlberg je priveden zbog podmetanja paleža u hotelu u Kentuckyu, a učinio je to zapalivši bocu alkohola. Njegov brat Mark Wahlberg (Marky Mark) bio je u zatvoru zbog pljačke dućana s pićem, a nakon toga se proslavio kao problematična hip-hop zvjezdica. Danas je čist i miran, jedan od perspektivnijih holivudskih glumaca, a sam priznaje da za to svaku večer klekne i zahvaljuje bogu.

 

Mlađa holivudska ekipa je nešto umjerenija, ali ipak se i oni znaju 'proveseliti'. Elijah Wood i njegov kompanjon iz 'Gospodara prstenova' Dominic Monaghan su se nakon pijanstva na Novom Zelandu popišali u omiljenu fontanu Petera Jacksona. Da ne biste mislili da su djevojke bez grijeha, evo vam primjer Paris Hilton koja je pripita isto imala jedan 'vodeni okršaj' – upala je u bazen na primanju na Bevery Hillsu.

Pije, puši, tulumari, obožava skupe stvari!

 

Cameron Diaz se već sa 18 godina otrovala alkoholom na putovanju u Australiji. Od burnih pijanstava ostao joj je problematični ten, a da i dan-danas voli piti dokazala je ove godine u Cannesu. Janeane Garofalo priznala je da se liječila od alkoholizma, a i Julia Roberts je odala da je 'znala popiti'. Bilo je to nakon što je izbio skandal kada u privedene pijane kćeri Georga W. Busha koje su još bile maloljetne.

 

Uz sve te pijance nađe se i pokoji trezvenjak. Nakon burne mladosti i glumačke karijere Mel Gibson okrenuo se Bogu, obitelji i trezvenosti pa se potpuno suzdržava od pijenja alkohola. Jennifer Lopez također apstinira od 'kapljice' pa je se jedino može vidjeti s bocom Eviana u ruci. Pih, i to je djevojka koja je nekad partijala s Puff Daddyem?!?

 

Nakraju, moramo spomenuti gospođu Betty Ford, glumicu koja je utemeljila najpoznatiju američku kliniku za liječenje ovisnosti. Klinika, naravno, nosi njezino ime i kroz godine se dokazala kao najbolja prijateljica svih onih koji kroz svoje holivudske karijere prolaze 'pod gasom'.

 

E, pa živili oni nama! Hik.

Komentari

Nema komentara.