Umro Tomislav Gotovac - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Umro Tomislav Gotovac

Umro Tomislav Gotovac

Nema više legendarnog performera i filmaša koji je svoju umjetnost živio 'do posljednjeg daha'.

s.p. 25.06.2010 0 komentara

Umro Tomislav Gotovac

Hrvatski filmski savez objavio je da je danas oko 20 sati u zagrebačkoj bolnici Rebro umro Tomislav Gotovac. Avangardni filmaš rođen je 9. veljače 1937. godine u Somboru, a od 1941. živio je u Zagrebu, u kojem je poslije osnovne i srednje škole godinu dana studirao arhitekturu i radio kao bankovni službenik.

Godine 1967. primljen je na studij režije na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, u klasi Aleksandra Saše Petrovića, a predavači su mu i dr. Marko Babac i dr. Dušan Stojanović. Slušao je i seminare Slavka Vorkapića i Franka Capre. Zbog filma 'Plastični Isus' njegov je studij, uz političke i druge progone, trajao sve do 1976., kada diplomira filmom 'Presuda'.

Bio je jedan od vodećih autora Kinokluba Zagreb, te je prvi film 'Smrt' snimio već 1962. Kao statist 's posebnim zadatkom' nastupio je u nizu filmova autora Lordana Zafranovića, Zorana Tadića, Francija Slaka, Dušana Makavejeva i Bate Čengića. Istodobno s filmom, Tomislav Gotovac bavio se i performansom, svoj prvi nastup 'Pidžama+četkica za zube' izveo je 1954. u Mostaru.

Mijenjao je imena (Antonio Lauer), puštao kosu i bradu i šišao se do kože, a mnogi će ga najviše pamtiti po performansima u kojima se javno svlačio do gola. Davao je cijeloga sebe publici, a nadamo se da će baš zato ljubitelji umjetnosti pamtiti njegov lik i djelo. Više informacija o djelima Toma Gotovca potražite u našem dossieru.

(Izvor: Duško Popović, HFS)

++++++++++++++++++++++++++++

U povodu smrti Tomislava Gotovca a.k.a. Antonija G. Lauera, Hrvatski filmski savez priređuje komemoraciju koja će se održati u kinu Tuškanac, u utorak, 29. lipnja i počinje točno u podne. O Gotovčevom umjetničkom liku i djelu govorit će teoretičar filma Hrvoje Turković te povjesničari umjetnosti Jadranka Vinterhalter i Ješa Denegri. Prema vlastitoj želji i protokolu, umjetnik će biti sahranjen na groblju Mirogoj. Ispraćaj je u srijedu, 30. lipnja u 12.30.

Komentari

Nema komentara.