25 FPS podijelio nagrade - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      25 FPS podijelio nagrade

25 FPS podijelio nagrade

Žiri festivala eksperimentale podijelio nagrade koje su 'U izgradnji' 'Glasno' proglašene 'Iz nutrine'.

s.p. 29.09.2008 0 komentara

25 FPS podijelio nagrade

Dodijeljene su i nagrade 4. Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa '25 FPS'. 25 FPS-a. Specifičnost je u tome što je svaki od 3 člana žirija dodjelio svoj Grand Prix u vrijednosti 3500 kuna, te po jedno priznanje. Naš ugledni redatelj Ivan Ladislav Galeta Grand Prix je dodijelio filmu 'U izgradnji' Zhenchena Liua, specifičnom putovanju kroz uništenje jedne gradske četvrti u Šangaju. Njegovo posebno priznanje dobio je njemački film 'Okviri' Berta Gottschalka. Grand Prix Juergena Reblea dobio je film 'Iz nutrine' Petera Beyera, koji pokušava oslikati ugođaj raznih rituala šamanskih majanskih tradicija i naroda Huichol iz Meksika, a posebno priznanje Reble je dodijelio japanskom radu 'Film o moru' Takeshija Ishide. Brent Klinkum dodijelio je svoj Grand Prix filmu 'Glasno' trojca Telcosystems, koji je svojevrsno istraživanje prostornih slika i zvuka duž granica ljudskog opažanja, a njegovo priznanje otišlo je znanstveno-fantastičnom dokumentarcu 'Kempinski' Neila Beloufe.


'U izgradnji', r: Zhenchen Liu

Žiri filmskih kritičara (Juraj Kukoč, Ivana Kronja i Željko Luketić) svoju je nagradu dodijelio austrijskom filmu 'Napad vrtoglavice' Johanna Lurfa, eksperimentu koji se sastoji od niza vertigo-efekata, tehnici koju je osmislio Hitchcock. Nagradu Fuji, odnosno 16 milimetarsku vrpcu u vrijednosti pet tisuća kuna, osvojila je Ana Hušman za film 'Ručak' koji se bavi običajima pri jelu i pilu za stolom, kao mjestu na kojem drugima pokazujemo svoju uglađenost i civiliziranost. Nagrada publike otišla je filmu podugačkog naslova - 'Priča konstruirana od 17 dijelova prostora i 1 crva' Isamua Hirabayashija. 

Dobitnicima su nagrade uručene u subotu navečer u kinu Studentskog centra, a u nedjelju su svi nagrađeni filmovi prikazani na dodatnoj projekciji. U sklopu Festivala, koji je počeo 23. rujna, prikazano je više od stotinu filmova, od čega je 41 bio u konkurenciji. Posebna poslastica bilo je prikazivanje kultnog 'Ereaserheada' Davida Lyncha, koji se konačno mogao pogledati u kinu, na restauriranoj filmskoj kopiji. Nadamo se da će i na sljedećim izdanjima festivala organizatori prirediti slična ugodna iznenađenja za filmofile.

Komentari

Nema komentara.