Galeta u društvu filmskih velikana - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Galeta u društvu filmskih velikana

Galeta u društvu filmskih velikana

Film Ladislava Galete prikazat će se na Documenti u Kasselu, u društvu s filmovima Bressona, Forda, Antonionija, Hitchcocka, Kiarostamija...

s.p. 01.06.2007 0 komentara

Galeta u društvu filmskih velikana

Kratki eksperimentalni film Ivana Ladislava Galete 'Dva vremena u jednom prostoru' (1976-84) uvršten je u poseban filmski program izložbe Documenta u Kasselu, javlja Hrvatski filmski savez.

Ako niste znali, Documneta je jedna od najuglednijih svjetskih umjetničkih manifestacija, i od utemeljenja 1955. do danas, svakih pet godina prati trendove u suvremenoj umjetnosti.

Documenta se ove godine održava dvanaesti put (od 16. lipnja do 23. rujna 2007.), pod vodstvom novog umjetničkog direktora Rogera M. Buergela, i traje uobičajenih stotinu dana. Toliko će trajati i filmski program u kinu Gloria, koji je izabrao Alexander Horwath, direktor Austrijskog filmskog muzeja u Beču, s osnovnom idejom da film, koji danas živi svoj drugi život u kućnom kinu i računalu, vrati na veliki ekran kinodvorane – u format i prostor koji mu pripada. 

Onkraj uobičajenih podjela kinematografije na zabavnu i umjetničku, Horvath je za pedeset programa izabrao devedesetak filmova koji se uklapaju u definiciju filma kao 'prostorno i vremenski definirane kontemplacije i dijaloga sa svijetom', bez obzira na vrstu i žanr kojima pripadaju. Svi su nastali u posljednjih pedesetak godina, a potpisuju ih glasoviti redatelji, od klasika poput Bressona, Forda, Rossellinija, Antonionija, Mizoguchija ili Hitchcocka, preko znamenitih dokumentarista (od Jeana Roucha i autora 'direktnog filma' do van der Keukena) i europskih i američkih avangardista, do istaknutih autora suvremenog filma poput Kiarostamija, Cronenberga, Haynesa, braće Dardenne ili Claire Denis

Galetin film 'Dva vremena u jednom prostoru' je, uz 'Crni film' Želimira Žilnika, jedino ostvarenje iz nekadašnje Jugoslavije u Horwathovoj selekciji. Zanimljivo je da je riječ o djelu koje zapravo ima dva autora, jer je nastalo Galetinom intervencijom na već snimljenom filmu 'U kuhinji' Nikole Stojanovića. Pomakom od devet sekundi u dvostrukoj projekciji Stojanovićeva filma, Galeta je reinterpretirao njegovu matricu – svakodnevne prizore iz kuhinje, omogućujući gledatelju da isti prostor sagleda iz dvije vremenske perspektive. Na uglednoj kaselskoj umjetničkoj smotri, koju je prije pet godina posjetilo čak 650.000 pojetitelja, Galetin film bit će prikazan dvaput, 11. i 21. rujna, i to u u društvu Godardova 'Nouvelle Vague'.
Komentari

Nema komentara.