Subotnja FRKA - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Subotnja FRKA

Subotnja FRKA

Dan drugi na redu su bile česke poslastice, uključujući i pivo, te domaće uspješnice uključujući i kandidata za studentski Oscar.

filmski.net 02.04.2007 0 komentara

Subotnja FRKA

Nakon stihije filmova domaće produkcije, publika, iako malobrojna, imala je priliku vidjeti što rade kolege studenti s češkog FAMU-a. Iako su oni bili gosti, mi smo bili ti koje se častilo jer su gospodin dekan Michal Bregant i njegova ekipa studenata ponijeli sa sobom i češke pive, pa je prije projekcije publika i nazdravila. FAMU studenti su rekli nekoliko riječi o tome kako je njima i što točno rade, te nam ponudili letke s informacijama u slučaju da zaželimo tamo studirati.

Projekcija je započela filmom Fairy tales (Malé pohádky) Kristine Dufkove, poluanimiranom filmu o tome što djeca pričaju kada pričaju bajke o princezama i zmajevima. Slijedio je  Bead (Perlička), o zaljubljenosti mlade radnice u radionici drvenih ogrlica, koja otkriva da njena ljubav (s kojom još nije nikad pričala) ima i brata blizanca. Dokumentarni film Oblaka (Clouds)  Andree Slovákove donosi nam 18 minuta kontemplacije i prekrasnih kadrova, čega drugog nego oblaka, u filmu Holička Volička (Barbres Votress) Kateøina Vrbová nam pokazuje kako idu zajedno frizerke i politika, a Jitka Rudolfová prati dangubljenja (ili razmišljanja?) dvije mlade glumice Marte i Berte u istoimenom filmu, no ono što je najviše zagolicalo naše, a zaključivši prema pljesku publike i njihove oči, bio je kandidat za studentskog Oscara, zaista odličan, animirano-eksperimentalni film Miloša Tomića Plivnutí polibkem (Spitter by Kiss). FAMUovska projekcija zatvorena je još jedni izvrsnim eksperimentalnim filmom Radio Kebrle u režiji Zdeneka Durdila, o jednoj posve posebnoj radio stanici koju sluša samo jedna, posve posebna osoba.

U 20:00 h dvorana se ponovno popunila, pa je tako već poznati 'Čekajte, čekajte' Tanje Golić  u kojem autorica prati razvitak alzheimerove bolesti kod vlastite bake, izmamio i veliki pljesak, ali i suze. Slijedio je Josip Vujčić sa svojim angažiranim političkim dokumentarcem 'Makarska elegija', a šećer na kraju bio je 'Ubil bum te!' Nikole Strašeka, koji je odlučio intervjuirati, bez cenzure, skupinu mladih muškaraca, ujedno i narkomana, koji su ubili svog dilera droge. Većina njih je sada u zatvoru, a Strašek je na popisu kandidata za studentskog  Oscara.

Komentari

Nema komentara.