Kratka konkurencija, 3. ZFF - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratka konkurencija, 3. ZFF

Kratka konkurencija, 3. ZFF

U nastavku je potpuni pregled ponude kratkometražne konkurencije Zagreb Film Festivala (17. do 22. listopada 2005.). Upoznajte se!

filmski.net 05.10.2005 0 komentara

Kratka konkurencija, 3. ZFF

Leptiri / Butterflies, 2005., Luksemburg, 12’ / r. Max Jacoby
Glavni je lik izložen policijskom ispitivanju oko slučaja djevojke čijem je utapljanju, po svom priznanju, svjedočio. Redatelj nije imao želju otkriti što se zaista desilo u tom kanalu, već prepustiti gledateljima da svatko od njih sklopi vlastitu priču za kraj.
Na Mostri 2005. film je dobio UIP nagradu za Najbolji europski kratki film.

Cvrčci / Tsarsarim / Crickets, 2004., Izrael, 16' / r. Matan Guggenheim
Film od 16 minuta priča o Idu, mladiću čiji su roditelji poginuli u terorističkom napadu. Kako bi se suočio s traumom Ido se uključi u ilegalni pokret u kojem se ljudi klade na terorističke napade. U početku to smatra suludim, ali ga uskoro obuzme i shvati da je to jedino rješenje za njegov problem ‘zrikavaca’; od smrti svojih roditelja Ido u glavi čuje zvukove tih buba. Međutim, nakon napada Ido se suočava i s problemom kockanja.

Butterflies, r. Max Jacoby

Sve u ovoj zemlji mora / Everything In This Country Must, Sjeverna Irska/SAD, 2004., 20' / r. Gary Mckendry
Kandidat za Oscara 2005. godine u kategoriji kratkoga filma nastao je prema knjizi dublinskog pisca Columa McCanna. Radnja je smještena u Sjevernu Irsku, godina je 1985. Britanski su vojnici nehotice izazvali saobraćajnu nesreću u kojoj su stradali majka i sin. Dvije godine kasnije, jedan od vojnika koji je prisustvovao nesreći, pomogao je ocu i djevojci, iz rijeke izvući konja koji se utapao. I dok je djevojka sva pokorna i zahvalna, otac je neprijateljski raspoložen. On u vojniku vidi samo krvnika. Situacija se dodatno zategne kada kći pozove vojnike u kuću na šalicu čaja.

Sretan Uskrs / Happy Easter / Frohe Ostern, 2005., Švicarska, 12' / r. Ulrich Schaffner
Diplomski film Ulricha Schaffnera govori o ponekad teškim i problematičnim odnosima među ljudima različitih generacija. Tom je mladić koji je sa svojom djevojkom Sophie krenuo u posjet roditeljima, ponajprije da im kaže važnu vijest. Sophie je trudna, a on planira prekinuti studij prava. Njegov otac, koji više od svega želi da mu sin krene njegovim stopama, ne može prihvatiti takvu odluku te se trudi svim silama ne bi li ga odgovorio. Popodnevno se druženje bliži svom neočekivanom kraju.

Zimski san / Hibernation, Velika Britanija, 2005., 15' / r. John Williams / naslovna
Vratimo se na petnaestak minuta u 1985. godinu skrivenu kućicu na drvetu. Dvoje dječice maskirane u čudnovate životinjske kostime eksperimentiraju s oživljavanjem pčele, no prva je istina da oni pokušavaju napraviti nešto puno veće. Dirljiva i čarobna priča o djeci na putovanju na krilima novih otkrića i saznanja. Film je na Edinburgh International Film Festivalu 2005. dobio Kodakovu nagradu za najbolji britanski kratki film.

Milk, r. Peter Mackie Burns

U sjeni / Dans l'ombre / In the Dark, 2004., Belgija, Francuska, Švicarska, 29’ / Olivier Masset-Depasse
Léone je izgubljena, hendikepirana mlada žena, koja preživljava živeći u sjeni. U sjeni svoga stopala deformiranoga zbog polia, virusne boleštine. U sjeni svoje majušne radničke kućice koja joj služi kao platformica s koje promatra vanjski svijet. A posebno susjeda Andréasa. Njegovo lice, koža, tijelo..., sve su to objekti njene požude i maštanja. Što da Léone radi sa svom tom željom, hoće li se dvojac ikada sresti?

Mlijeko, Milk, Škotska, 2004., 10' / r. Peter Mackie Burns
Premijerno prikazan na Edinburgh International Film Festivalu, 'Milk', škotskog redatelja i scenariste Petera Mackiea Burnsa portretira napeti odnos između bake i unuke dok mlađa, Jennifer, nevoljko kupa stariju, Nan, jer joj je majka, čija je to obaveza, otputovala. No, šala po šala, pošalica, a njih se dvije opuste i napetosti nestane. Sve do trenutka kada baka napravi nepodopštinu i razljuti unuku. 'Milk' je dobitnik prestižnog Zlatnog medvjeda za kratki film na Berlin Film Festivalu 2005.

Ram za sliku moje domovine, r. Elmir Jukić

Ram za sliku moje domovine, Bosna i Hercegovina, 2005. / r. Elmir Jukić
Proljetno je doba, godina 1992., rat samo što nije. Proslava je Bajrama u jednoj bosanskoj provinciji, a slavi su se, bez obzira što se radi o muslimanskom vjerskom blagdanu, pridružili i Srbi i Hrvati. Veselilo se, jelo, pjevalo i fotografiralo. Rat je završio, na red je došlo i utvrđivanje tko je što u ratu zgriješio ili nije. Sud za ratne zločine sastavio je potjernicu za ubojicama, a jedna fotografija s tog Bajrama '92. postat će jedini dokument koji svjedoči izgledu jednoga od njih.
Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2005., gdje je dobio i novčanu nagradu te Specijalno priznanje koje se dodjeljuje mladim bosanskim autorima.

Tempirana bomba / Blindgångare / Time-Bomb, 2005, Sweden, 21’, r.Pernilla August
Sat bomba koja čeka da se aktivira odražava strah vremena u kojem živimo. Glavni lik, važan vladin ministar, nađe se stiješnjen između pritisaka političke funkcije i vrlo stvarne prijetnje osobnoj sigurnosti, što proizvodi najdublje i najintimnije strahove. ’The Dud’ istražuje kako se političar, pritisnut sadašnjim nepredvidivim zlom koje može u svakom trenutku izbiti bilo gdje, nosi s terorističkom prijetnjom, dok se istovremeno brine o gubitku političke moći, pozicije i snage? Naš političar je jedan takav tih i odlučan čovjek, koji svoju energiju i napor troši na praćenje kako se drugi ponašaju. Čovjek koji sam nikad neće riskirati da učini nešto krivo, zbog straha da ga se otkrije. Velika potpora mu je njegova supuga, ali posljedice ovog vrtloga nerazrješivih strahova u konačnici postaju fatalne za njihov brak.  

Komentari

Nema komentara.