London Calling! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      London Calling!

London Calling!

Da mali ipak mogu pobijediti velike dokazao je Daryl Goodrich, nepoznati filmaš čiji je promo-short donio ozlijeđenome Londonu Olimpijske igre 2012. godine.

m.b. 15.07.2005 0 komentara

London Calling!

Borba za najsportski događaj na svijetu, ljetne Olimpijske igre, napokon je završila, no London ovih dana ipak ne slavi punim plućima pobjedu nad drugim svjetskim metropolama zbog prometnog kolapsa koji je trenutno paralizirao prijestolnicu Britanije. Ipak, veliku sportsku pobjedu Britanci najviše mogu zahvaliti filmašima nepoznatoga pedigrea, redatelju Darylu Goodrichu i producentici Caroline Rowland, djelatnicima nezavisne reklamne produkcijske firme New Moon čiji je petominutni olimpijski promo spot pobijedio u utrci u kojoj su se natjecale veličine poput Luca Bessona i Stevena Spielberga, redatelja koji su Olimpijadu pokušali dovesti u Pariz i New York.

Short pod nazivom 'Inspiration', autora koji još nije snimio ni dugometražni film, inspirirao je članove Međunarodnog olimpijskog odbora da ovjenčaju London pobjedničkim lovorikama, a (samo) 500 tisuća funti budžeta za taj kratki film tako je postalo vjerojatno najisplativijim ulaganjem desetljeća. Koliko god nam priča o Olimpijadi kao inspiraciji mladima diljem svijeta djelovala patetičnom, izgleda da je to još uvijek formula koja savršeno funkcionira u svijetu reklama, sporta i zabave.

Ne treba mnogo dvojiti o tome kako su tvorci 'Petog elementa' i 'Nikite' ili pak 'Specijalnog izvještaja' i primjerice 'Rata svjetova' snimili poprilično visokobudžetna djelca s mnoštvom specijalnih efekata u kojima dominiraju najdraži im svjetski gradovi. No, dok su se spomenute veličine više orijentirale na turistička obilježja metropolisa (uz kameo pojavljivanja Jerryja Seinfelda, Billyja Crystala i ostalih faca), 'Inspiration' je pucao na emotivnu stranu priče. Djeca iz raznih trećesvjetskih zemalja u tom su shortu prikazana kao natjecatelji londonske Olimpijade, a sam je redatelj najbolje sažeo koncepciju spota: 'Prije nego što se proglasi olimpijski pobjednik, treba postojati barem 8 finalista; prije finala barem 64 olimpijskih natjecatelja; prije toga barem 202 nacionalnih šampiona; prije toga tisuće sportaša, a prije svega milijuni djece koje treba inspirirati i potaknuti na natjecanje'.

Dakle, na djeci svijet ostaje. Ništa novo, osim činjenice da će do 2012. godine London morati poraditi na boljem osiguranju grada i okolice. Za takve pripreme možda pokoji savjet doda i mister 'Rat svjetova' Spielberg.
Pročitajte i ...
Komentari

Nema komentara.