Tjedan pun festivala - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Tjedan pun festivala

Tjedan pun festivala

Ovaj tjedan održavaju se Festival židovskog filma, Sisački ekološki festival i Festival jednominutnih filmova.

Goran Trivić 22.05.2012 2 komentara

Tjedan pun festivala

U ispunjenom kinu Europa otvoren je šesti Festival židovskog filma Zagreb. Nakon ceremonije otvaranja uslijedila je projekcija francuskog filma 'Sarin ključ' autora Gillesa Paquet-Brennera, filmska adaptacija istoimenog međunarodnog bestselera autorice Tatiane de Rosnay. Čast otvaranja festivala potom je pripala počasnom predsjedniku Branku Lustigu. Podsjećamo Vas da je ulaz na sve filmske projekcije i veći dio popratnog sadržaja besplatan.

Pod nazivom Smaragdni put, do 26. svibnja će se održavati Sisački ekološki filmski festival SEFF. Taj jedinstveni putujući filmski festival već petu godinu organizira sisački Dom kulture Kristalna kocka vedrine. Posebnost putujećeg festivala jest u tome što organizatori festivala i autori filmova sva mjesta u kojima se organiziraju projekcije obilaze biciklima. Završnica Festivala je u Sisku, 26.svibnja, kada će publika odabrati najbolji eko dokumentarac.

20. hrvatski festival jednominutnih filmova održat će se u Požegi od 23. do 25. svibnja. Biti će prikazano 60 jednominutnih filmova. Najbolji od njih, po odluci stručnoga žirija, bit će nagrađeni zlatnom, srebrnom i brončanom plaketom, a po svom će izboru najbolji film izabrati i publika.

Hrvatski projekt animiranog TV serijala i cross-platform projekta - 'Zgodice o Micama' - postao je prvi hrvatski animirani projekt koji je uvršten u popis uradaka financiranih od strane MEDIA agnecije. 'Zgodice o Micama' rezultat su rada malog tima inspiriranog zbirkom kratkih priča hrvatske spisateljice za djecu Nade Horvat. Priče Nade Horvat privukle su redateljicu i producenticu Helenu Bulaja, koja je kao svoju glavnu suradnicu na projektu angažirala tada mladu studenticu zagrebačkog odsjeka za animaciju Deu Jagić.

'The Post Kat', r: Helena Bulaja, iz kolekcije 'The Cat Time Stories'

U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, udruga pod nazivom Djeca susreću umjetnost organizirala je tijekom travnja edukativni pilot projekt na temu filma. U šest filmskih dana prikazane su po dvije projekcije odabranih filmskih naslova iz recentne europske produkcije namijenjene djeci vrtićke i osnovnoškolske dobi, te su izvedene 52 stručne radionice.

Industry ured Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu ove godine pokreće inicijativu usmjerenu na probleme vezane uz distribuciju i plasman europskih filmova u zemljama Istočne i Srednje Europe. 12 ključnih profesionalaca iz sektora bit će pozvani da sudjeluju u industry dijelu Međunarodnog filmskog festivala u Locarnu, od 4. do 6. kolovoza. Detaljne informacije i inicijativi možete pronaći na službenim stranicama.

Na nedavno održanoj dodjeli nagrada za najbolja diskografska izdanja, skladatelj, dirigent, aranžer i producent Alfi Kabiljo osvojio je nagradu Porin u kategoriji Najbolja originalna vokalna ili instrumentalna skladba za kazalište, film i/ili TV za skladbu 'Lea i Darija'. Riječ je o skladbi s najavne špice istoimenog filma u režiji Branka Ivande.

U sklopu jubilarnog, 10. Tabor film festivala-međunarodnog festivala kratkometražnog filma, po prvi puta će se održati i međunarodni festival dječjeg filma pod nazivom Kiki Tabor, od 4. do 6. lipnja u multimedijalnom centru u Zaboku. Festival Kiki Tabor traje tri dana, ulaznice na sve projekcje su besplatne, a mališani će imati priliku pogledati programe u 12 termina, od čega četiri natjecateljska programa kratkih dječjih filmova, te sudjelovati u izradi kratkog filma tehnikom stop animacije. O pobjedniku prvog Kiki Tabora odlučivat će dječji žiri kojeg čine tri osobe mlađe od 16 godina. Sve projekcije bit će ponovno prikazane za vrijeme trajanja Tabor film festivala od 8. do 14. srpnja.

Komentari
A: nbazina 22.05.2012 Pogledaj profil

https://www.facebook.com/#!/pages/Festival-Muktokaz-%C5%BDnj-filmova/311955498884655

A: nbazina 22.05.2012 Pogledaj profil

Zaboravili ste na još jedan festival, otvoren večeras u Splitu http://www.dalmacijanews.com/Magazin/View/tabid/75/ID/88717/Split-dobiva-Znjan-film-festival--Muktokaz-ZNJ-filmova.aspx