BiH i Izrael ulaze u Europu - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      BiH i Izrael ulaze u Europu

BiH i Izrael ulaze u Europu

U kinu Europa održat će se Dani BH filma i Tjedan izraelskog filma, a 'Onda vidim Tanju' vidio i osvojio Ljubljanu.

s.p. 21.11.2011 0 komentara

BiH i Izrael ulaze u Europu

Kino Europa će i ove godine ugostiti Dane bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu, manifestaciju koja kreće 21.11. i traje do 26.11. Selektor je opet Đelo Hadžiselimović, a reviju otvara zagrebačka premijera ovogodišnjeg bosanskog kandidata za Oscara, ratna drama Ahmeda Imamovića 'Belvedere'. Ostali filmovi su: 'Ostavljeni' Adisa Bakraća, 'Mali vojnici' Bate Čengića, 'Jasmina' Nedžada Begovića, 'Kozara' Veljka Bulajića, 'Nafaka' Jasmina Durakovića, 'Praznik u Sarajevu' Benjamina Filipovića, 'Na putu' Jasmile Žbanić, 'Crni biseri' Tome Janjića, te film o 500 godina dugoj povijesti Sarajeva, u produkciji SAGE iz  Sarajeva. Ulaz na sve projekcije je slobodan, a raspored projekcija i sadržaj filmova potražite ovdje

Veleposlanstvo Države Izrael u Zagrebu od 27. studenog do 1. prosinca u Kinu Europa održava Tjedan izraelskog filma na kojem će filmoljupci moći uživati u jednoj od najboljih svjetskih kinematografija. Tijekom tjedan dana prikazat će se pet filmova, a festival otvara film 'Intimna gramatika' s početkom u 20.00 sati. Prva projekcija namijenjena je gostima s pozivnicom, dok je ulaz za sve ostale projekcije slobodan. Više informacija potražite uskoro na stranicama kina Europa.

Film 'Onda vidim Tanju' redatelja Jurja Lerotića osvojio je posebno priznanje za najbolji kratkometražni film na upravo završenom 22. međunarodnom filmskom festivalu u Ljubljani (LIFFe). Žiri je dodijelio nagradu Lerotićevom filmu napravljenom od niza fotografija 'za jedinstven oblik filmskog pripovijedanja kojim je postigao emocionalno nabijenu atmosferu'. Najboljim kratkim filmom proglašen je animirani 'Vanjski svijet' Davida O’Reillya (osvajač nagrade publike prošlog izdanja 25 FPS-a). Nagrada Vodomar za najbolji film festivala pripala je filmu 'U zaklon' Jeffa Nicholsa (SAD), a nagrada publike otišla je švedsko – finskom filmu 'Beyond' ('Svinalängorna') redateljice Pernille August.


'U zaklon', trailer.

Otvorene su prijave filmova za natjecateljski program kratkometražnog Animafesta 2012. 22. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 29. svibnja do 3. lipnja 2012. Rok za prijavu filmova je 1. veljače 2012., a prijaviti se mogu kratkometražni animirani filmovi u trajanju do 30 minuta nastali nakon 1. siječnja 2010. godine. Filmovi se mogu prijaviti za sljedeće natjecateljske kategorije: Veliko natjecanje, Studentsko natjecanje, Natjecanje filmova za djecu, Natjecanje namjenskih filmova. Za detaljnije informacije o natjecateljskim kategorijama i načinu prijave pročitajte Pravilnik, a ukoliko želite odmah prijaviti film slijedite ovaj link.

U Puli je održana presica na kojoj su organizatori predstavili kompletan raspored nadolazeće 43. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva. Revija će se održati od 25. do 27. studenog u Puli u organizaciji Pulske filmske tvornice i Hrvatskog filmskog saveza. Osim detaljnog rasporeda natjecateljskog programa i popratnih sadržaja, najavljen je i revijski bilten koji će pratiti događanja sva tri dana. Više informacija potražite na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.

Klubvizija SC vam pruža mogućnost da u samo osam dana naučite samostalno razvijati filmsku vrpcu, koristiti 16 mm bolex kameru te se upoznate s filmskom montažom i rukovanjem s manjim projektorima. 7. radionica 'Osnove tehnika rada s filmom' održat će se od 24. - 27.  studenog. i 01. - 04. prosinca, četvrtkom i petkom od 18-21 sat te subotom i nedjeljom od 11-18 sati u Klubviziji SC (prostorije MM centra, Savska 25). Prijave se zaprimaju na e-mail adresu sc.klubvizija@gmail.com na kojoj možete saznati i dodatne informacije o radionici.

Komentari

Nema komentara.