Zviždi za dobre filmove - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Zviždi za dobre filmove

Zviždi za dobre filmove

Zagrebi! festival posvećen je fenomenu zviždača, a Animafest i 25 FPS pripremaju nove festivalske poslastice.

s.p. 06.09.2011 0 komentara

Zviždi za dobre filmove

Zviždači i njihov doprinos javnom interesu tema su ovogodišnjeg Zagrebi! Festivala koji će se održati od 9. do 11. rujna na nekoliko lokacija u Zagrebu. Četvrto izdanje festivala ugostit će slavnog zviždača Jeffreyja Wiganda koji će održati predavanje, a prikazat će se i slavni film o njegovom slučaju 'Probuđena savjest'. Zagrebi! Festival pratit će i dokumentarnofilmski program zviždačke tematike u suradnji s Dokukinom, a kao gost u Zagreb dolazi srpski redatelj Želimir Gvardiol, autor filma 'Izdajnik protiv zločinca' o notornom slučaju bivšeg generala JNA Vladimira Trifunovića. 'Ne baš taliban' progovara o gay tabuima i licemjerju u arapskom svijetu, a 'Plaćeni ubojica - soba 164' je film o meksičkom plaćenom ubojici koji otkriva svoje tajne. Detaljnije o programu možete se informirati na www.zagrebi.com.

22. Svjetski festival animiranog filma - Animafest Zagreb posvećen kratkometražnom animiranom filmu održat će se u Zagrebu od 29. svibnja do 3. lipnja 2012. Rok za prijavu filmova je 1. veljače 2012., a prijaviti se mogu kratkometražni animirani filmovi u trajanju do 30 minuta, nastali nakon 1. siječnja 2010. godine. Filmovi se mogu prijaviti za sljedeće natjecateljske kategorije: Veliko natjecanje, Studentsko natjecanje, Natjecanje filmova za djecu, Natjecanje namjenskih filmova. Za detaljnije informacije posjetite službene stranice Festivala.


'Probuđena savjest', trailer.

Zaključen je program sedmog 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa. 25 FPS će se ove godine održati od 20. do 25. rujna u kinu SC. Bogati festivalski program podijeljen je u pet cjelina: Konkurencija, Žiri predstavlja, Hrvatski fokus, Expanded Cinema – što su ujedno i stalni festivalski programi kojima je ove godine pripojen novitet Kino 16. Svi programi sedmog 25 FPS-a besplatni su. U sklopu festivalskih programa prikazat će se i šest radova hrvatskih autora – 'K17' Zlatka Kopljara u konkurenciji, a 'Nogomet' Ane Hušman, 'Pustara' Ivana Faktora, 'The Spectres of Veronica' Dalibora Barića, 'Violence expérimentale' Vladimira Kanića te 'Oio' Josipa Šćureca u programu Hrvatski fokus. Članovi velikog žirija bit će američki filmaš Ben Russell, austrijska videoumjetnica Tina Frank i hrvatska kustosica, performerica i filmologinja Tanja Vrvilo.

Dokumentarni film 'Če sem sem, ma beloga tovara ne zovem Moro' riječkog autora Zorana Kreme dobio je posebnu nagradu direkcije prvog Opuzenskog filmskog festivala, koji se održao od 20. do 27. kolovoza ove godine. Film o riječkom pjesniku Nikoli Kraljiću u produkciji Udruge Okodoko i MMC-a Rijeka ujedno je i jedini koji je nagradila direkcija festivala.

Stefano Sardo, jedan od najuspješnijih mladih talijanskih scenarista, gostovat će na ovogodišnjoj ediciji Kinookus Food Film Festivala. Autor scenarija svjetskog hita 'Dvostruki sat', nedavno prikazanog u dubrovačkim kinima, tom će prilikom u Dubrovniku održati masterclass na temu stvaralačkog procesa pisanja scenarija, od originalne ideje do remakea. Thomas Struck, direktor Kulinarisches Kino-a, sekcije Berlinskog filmskog festivala posvećene filmovima o hrani, otvorit će ovogodišnji Kinofokus.

Dani hrvatskog filma Orašje 2011 počeli su 03. rujna, a bit će okončani 11. rujna. Na repertoaru je 9 filmskih ostvarenja, šest iz najnovije hrvatske produkcije (Pula) i tri iz BiH produkcije.

Komentari

Nema komentara.