Od crtića do Indije - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Od crtića do Indije

Od crtića do Indije

U Varaždinu se održava festival mladih animatora, Kinoklub Zagreb ima novu radionicu, a u Zagrebu se predstavljaju filmovi o Indiji.

s.p. 27.04.2011 0 komentara

Od crtića do Indije

Od 29. travnja do 1. svibnja 2011. u Varaždinu će se održati 2. VAFI - međunarodni festival animiranog filma djece i mladih. Na festival je prijavljeno 145 filmova iz 20 zemalja, od kojih je 87 ušlo u službenu konkurenciju. Filmovi su raspoređeni u 5 službenih programa - program MINI, tri programa MIDI i program MAXI. Riječ je o programima animiranih filmova koje su radila djeca i mladi diljem svijeta, a posebni gosti festivala su predsjednik žirija Dan Bennet (producent i osnivač ovogodišnjeg partnera VAFI-ja - Los Angeles International Children’s Film Festivala), te animator Josh Staub. Program festivala je besplatan, a dodatne informacije o programima i raspored projekcija pogledajte ovdje.

U četvrtak, 28. travnja, u 19h, u kino dvorani Kinokluba Zagreb na Trgu žrtava fašizma 14, počinje nova 'Radionice scenarija, režije, kamere, rasvjete i montaže'. U četvrtak će na uvodnom predavanju biti prisutna dva predavača radionice; Mladen Burić, redatelj i Staša Čelan, montažer. Zainteresirani će od predavača imati priliku saznati sve informacije u vezi same radionice, članstva i produkcije Kinokluba 'Zagreb'. Više o radionici saznajte na službenim stranicama KKZ-a.

Kratki igrani film '9. ožujak' redateljice i scenaristice Irene Škorić dobio je 1. platinastu nagradu na WorldFestu - međunarodnom filmskom festivalu koji je održan od 8.-17.4. u Houstonu. Prošle godine na Worldfestu dokumentarni film 'Sudbina broja 13' Irene Škorić dobio je 1. platinastu nagradu, a pretprošle godine kratki igrani film iste autorice, 'Rastanak', dobio je srebrnu nagradu za režiju. Film je također dobio i Nagradu za najbolji kratki igrani film na međunarodnom filmskom festivalu Euroshorts u Varšavi. U ovom 'nervoznom krokiju o govoru tijela' glume Mia Biondić i Asim Ugljen. I film 'Scenarij za običan život' u Houstonu je imao međunarodnu premijeru, a dobio je zlatnu nagradu za dramu prema originalnom scenariju. U glavnim ulogama nastupaju Marinko Leš, Hrvoje Kečkeš i Robert Ugrina.


'9. ožujak', isječak.

Festivala češkog filma FINALE koji se održava od 17. – 23. travnja 2011. u Plzenu, sveobuhvatan je pregled čeških dugometražnih filmova, a prije nekoliko godina uveo je i konkurenciju dokumentarnog filma. Čast da sudjeluje u odluci o najboljem dokumentarnom filmu pripala je i Aniti Juka, producentici iz produkcijske kuće 4film. Članovi žirija za odabir najboljeg dokumentarnog filma su uz Anitu Juku, istaknuti svjetski filmski profesionalci; Drahomíra Vihanová, višestruko nagrađivana redateljica, scenaristica i članica akademskog zbora FAMU te Günter Minas, dramaturg, filmski publicist i programski savjetnik na brojnim međunarodnim festivalima.

Dokumentarni projekt 'Gangster te voli' Nebojše Slijepčevića u produkciji Restarta i Fade Ina upravo je dobio i rumunjskog koproducenta, produkcijsku kuću Subcultura koju vodi renomirani rumunjski producent Florin Iepan. Na posljednjem natječaju rumunjskog nacionalnog filmskog fonda CNC, projekt ‘Gangster te voli’ dobio je 26 tisuća eura, kao jedan od samo četiri dokumentarca na ovom natječaju. Film prati bračnog posrednika iz Imotskog, Nedjeljka Babića, u pokušaju da oženi nekoliko starijih klijenata. Prije 25 godina ostavio je posao parketara kako bi se posvetio karijeri za koju je rođen - spajanju usamljenih muškaraca i žena. Brzo se proslavio, zahvaljujući uspješnosti, ali i svom zvučnom nadimku Gangster, kojeg je dobio zbog svoje snalažljivosti. 

U srijedu, 27. travnja, s početkom u 19 sati u dvorani zagrebačkog KIC-a, Preradovićeva 5, održat će se projekcije tri dokumentarca. Uz projekciju filmova 'Pozdrav iz Delhija', 'U gradu Tadž Mahala' i 'Uzduž Rađasthana', imat ćete priliku družiti se s autorom, Radovanom Sredićem. Sredić je autor brojnih TV putopisnih i dokumentarnih serija. Kao slobodni umjetnik i suradnik HTV-a proputovao je brojne zemlje Afrike i Azije, a tijekom posljednjeg boravka u Indiji 2010., nastali su i ovi filmski zapisi.

Komentari

Nema komentara.